Gönderen Konu: Caferiler?  (Okunma sayısı 27658 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsimsiz

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 40
  • %100 Türk...
Caferiler?
« : 23 Aralık 2007 »
Türkiye'deki Caferiler Türk müdür, yoksa farklı bir ırktan mı gelmektedirler?
Türkiye Türklerindir...

Çevrimdışı motun yabgu

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1566
Ynt: Caferiler?
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2007 »
    

Caferiler: Biz Türkiye'ye göç etmedik, toprağımızla beraber geldik

21/06/2005 16:23:39

Dünyadaki Müslüman nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan, Caferi olarak da adlandırılan Şiiler'in Türkiye'deki nüfusu resmi kayıtlara göre üç milyon. Kökenleri Azerbaycan'a dayanan, Şii mezhebine mensup olan Türkiyeli Caferiler, kamuoyunda çoklukla her sene 1 Mart'ta gerçekleşen kalabalık Aşura günü, Kerbela Şehitleri'ni anma törenleriyle akla geliyor.

Öte yandan, Irak'ta süren iç çatışmalar ve Amerika'nın bölgedeki varlığı, Irak'ın yüzde 65'ini oluşturan Şii nüfusun durumunu etkiliyor. Amerika'nın Irak'a müdahalesine karşı çıkanların başında gelen Şiiler'in, Türkiye'deki lideri Selahattin Özgündüz ile Türkiyeli Caferileri daha yakından tanımak ve Irak'ta yaşanan gelişmeleri konuşmak üzere görüşüyoruz.

Halkalı'daki Zeynebiye Camii'nin kütüphanesinde ziyaret ettiğimiz Özgündüz ile Türkiyeli Caferilerin sorunlarını, dini eğitim taleplerini ve Irak'taki Şii nüfusun Amerikan işgaline olan tutumu üzerine konuşuyoruz.

- Türkiye'deki Caferilerin kökenleri nereden geliyor?

Türkiye'de eski Kültür Bakanı sayın Namık Kemal Zeybek'in Meclis konuşmalarında kayıtlara geçen rakama göre üç milyon civarında Caferi yaşıyor. Caferiler genelde Azeri kökenlidir ve Kars, Iğdır, Ağrı illerinde yaşarlar. İstanbul'da 500 binin üzerinde Caferi yaşıyor. Bursa, Ankara, Manisa, İzmir gibi büyük şehirlerimizde de kayda değer ölçüde hemşehrilerimiz var.

Biz Türkiye'ye göç ederek gelmedik, biz Azeri Türkleri bu ülkeye toprağımızla beraber geldik. Yani buraya yama gibi gelip kimsenin üzerinde oturmadık. Rus, Ermeni egemenliği altında kalmaktansa kendi dindaşımız, kardeşimiz, soydaşımız olan Türklerle beraber olmayı, bu ülkede yaşamayı, bu ülkeyle birlikte olmayı tercih etmişiz. Ve hiçbir zaman camia olarak bu ülkede milli birliğe, toprak bütünlüğüne yönelik fesat ya da fitne unsuru olmamışız. Mezhep farkını da bir sorun olarak görmeyiz. Mezhep ve içtihat farklılığı bir milletin kökten farklılığı değil; renkliliği, kültürel zenginliği, güzelliğidir.

Caferi nüfusu olarak çoğunluğun mensubu olduğu Sünni mezhebinden farklı olan dini eğitiminizi nasıl sağlıyorsunuz?

Mesela ben, ülke içerisindeki dini eğitimimi beş-altı yıla yakın ilkokul döneminden de başlayarak, yurt içinde ama illegal olarak aldım; legal değildi. Bölgedeki hocalardan ders alarak sağladım. Çünkü legal olarak yok. Burada bir kısım Farsça, Arapça okuduk. Daha sonra beş altı sene de Irak'ta, Necef'ül Eşref'te kaldık. Orada gittik okuduk ama o da legal değildi. Turist olarak gittik, talebe olduk. Pasaportumuzu onaylatmaya giderken de bin bir yalan uyduruyorduk. 'Biz burada okuyoruz' diyemezdik, desek pasaportumuz onaylanmazdı. Çalışıyoruz diyorduk, geziyoruz diyorduk, ne bileyim bir şeyler uyduruyorduk; yalan, caiz olmamasına rağmen. Başka çare yok ne yapacaksın?

Din adamı yetiştirmeye ihtiyaç var, yurt içinde bu imkan sağlanmıyor, oraya da gitmek zorundayız, başka çaremiz yok. Şu anda Türkiye'de yüz binin üzerinde din adamı yetiştirilmiş genel bütçeden, buna rağmen azımsanıyor, 'Daha da kadro lazım. En az on beş yirmi bin daha kadro verilmeli' deniliyor. Peki bu üç milyona din adamı lazım değil mi? Bunların da cenazesi var, bunların da nikahı var. Yani, Sünni'nin din adamına ne kadar ihtiyacı varsa, Şia'nın da en az onun kadar ihtiyacı vardır. Bu nasıl karşılanacak? İçeride legal eğitimini yapamıyorsun, dışarıda da pasaport verilmiyor.

Şu anda dini eğitim almak isteyen Caferiler de mi Irak'a gidiyor?

Ben orada okuduktan sonra ülkemizde hizmete başladım. Bizden sonraki kuşak ise Saddam rejimi baskılarını arttırınca, Irak'ta okuma şansını kaybetti, İran'da okumak daha kolay oldu. Benim dönemimde Necef'e gitmek serbestti gittim, okudum. Üst düzeyde din eğitimimi bir yerde almak durumundayım. Yarım doktor candan, yarım hoca imandan eder derler ya...

Ondan sonra İran'da okuyup gelenler, "İran ajanı" oldu. Almanya'da okuyup gelen, Amerika'da okuyup gelenler ülkeyi devleti yönetiyor. Bir ülkede gidip okuyup gelen ajanlaşıyorsa...

İran'da ajan olsanız ne yazar? İran'dan buraya ne getireceksiniz? İran buradan daha güçlü bir ülke değil ki; buranın üzerinde emelleri, hesapları olsun, burayı sömürsün. Böyle bir şey olamaz. Ama Amerika için bunu diyebiliriz. Amerika'nın bu ülke üzerinde emelleri var, hesapları var, etkileri var. Öyleyse orada okuyanlar daha çok Amerika ajanı veya Fransa ajanı. Ama biz öyle düşünmüyoruz. Birileri bizi böyle görüyorsa, demek ki kendisi gibi düşünüyor, ama vallahi biz farklıyız. Hiçbir ülkenin kuklası, ajanı olmak da karakterimize uygun değil. Ajanlık bize göre değil, biz din adamıyız ve Türk'üz, bu ülkenin insanıyız. Bu ülke bizimdir, bizden daha fazla bir başkasının değildir. Hiç kimse bizden daha fazla buralı değil. Slogan olarak demiyorum, altı dolu olan bir söz olarak diyorum.

Türkiye'deki Caferiler, İran'da eğitim alanlar, son yıllarda da aynı şekilde mi görülüyor? "İran ajanı" olarak mı algılanıyor?

Bu hiçbir zaman çok yoğun olmuyor ama yani "Şii, Caferi misin? İran yanlısısın" deniyor. Azeri demek, Azerbaycan'a mensup, Azeri kökenli demektir. Peki, niye Azerbaycan'a değil de, İran'a yakın görülüyoruz? İrani değiliz ki, Azeriyiz. Çünkü konjonktürel açıdan, Türkiye ile İran bir millet, bir devlet iken bölünmüş. Bölgenin iki güçlü ülkesi olarak aralarında rekabet var. Mantıklı mıdır, değil midir o ayrı bir olay. Hangisi haklı, hangisi haksızdır o da ayrı bir olay. Ama biz Türk'üz ve Türkiyeliyiz. Ne diye Azeri'yi İrani diye niteliyorsun? İşte psikolojik etki yaratacak, böylece asimilasyonu kolay olacak.

Bunu diyanet içerisine sızmış, bağnaz bir takım unsurlar bilinçli olarak yapıyor. Diyanet neticede bir devlet kurumu, cumhuriyetin kurumu. Devletin, cumhuriyetin kurumu olması nedeniyle de devletin diğer kurumlarına buradan giden raporlar ister istemez etki yapıyor. Diyanet cumhuriyetin ilk kurumlarındandır, Atatürk'ün kurduğu kurumlardandır. Ben korunmasından yanayım, ama ne yazık ki bu güzide kurumumuza her kurumdan daha fazla bağnaz, mezhebi bağnazlığı milli duyarlılıklarının üzerinde olan unsurlar sızmıştır. Bu ülke için herkesten çok sorumluluk hissi taşıyan insanları kendi ülkesine yabancılaştırmak, kendi ülkesinde ötekileştirmek ne zamana kadar devam edebilir? İster istemez eziklik hissedecek, teslimiyet ruhu gelişecek ve asimilesi kolay olacak. Herhalde böyle düşünmüş olmalılar.

Bu davranışın nedeni nereden kaynaklanıyor, sizce? Bu devletin politikası mı, yoksa diyanetin içinden mi kaynaklanıyor?

Bizim gördüğümüz, şahit olduğumuz bir takım şeyler var. Diyanet, 'Bize daha 20 bin kadro lazım" diyerek yüz binlerce kadrosuna, katrilyonluk bütçesine, yan kuruluşlarının gelirlerine rağmen hala bütçe koparmaya çalışıyor ve başarıyor. Buradan Caferilere de düşen paylarını vererek, onların da dinlerini tam bir rahatlık, huzur içerisinde yürütmelerine katkı yapmalıyız. Hürriyet'e bir ara manşet olmuştu, "Türkiye'de 300 bin cami İran'ın kontrolünde" diye. Bu gene Diyanet Baş Müfettişinin raporuydu. Bir takım kurumlara da aynı raporu sunmuştu. Biz bunları görüyor ve biliyoruz. Devletin laik, demokratik cumhuriyet olduğunu da biliyoruz.

Peki, bir çözüm bulunamaz mı? Bulunur. Bize çözüm diretirler, biz de kabul ederiz. Türkiye Cumhuriyeti'nde böyle bir şey telaffuz etmek bile ayıp. Ben çözeceğim, ben sana çözüm empoze edeceğim, sen kabul edeceksin. Bir de benle konuşman gerekmez mi, el insaf... Benim haklarımı, sınırlarımı sen mi tayin edeceksin, bir kurum olarak, benim fikrimi almak küçültür mü sizi?

Şimdiye kadar sizin Caferiler olarak devletten bir talebiniz oldu mu?

Biz talepte bulunduk ama ne yazık ki, Diyanet'teki bazı yöneticiler bağnazlıklarına kendilerince bir de şark kurnazlığı ilave ederek işi geçiştirmeye çalışıyorlar. Mesela her devlet kurumu gibi diyor ki 'Biz kimsenin dinine, mezhebine bakmıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gelip imam hatipte okumuş, ilahiyat fakültesini bitirmiş kadro talebinde bulunuyor, imtihanlardan geçiyorsa biz de alıyoruz. Biz ayrım yapmıyoruz ki...'

Eskiden Hanefi olmayan kadroya alınamazdı, şimdi onu düzeltmişler; yabancılar, diretince o maddeyi çıkarmışlar. Biz bir din farkından, mezhep farkından bahsediyoruz. Ben senin memurun olacağım, sen de beni Adıyaman'a, Mardin'e göndereceksin. Mardin'de benim yorumladığım şekilde, ben "Allah u ekber" deyip kolu açık namaz kılacağım, arkamdaki insanlar bakacak ki, hoca kolunu sarkıttı, bunların kolu bağlı. Böyle bir şey olmaz. Uyum sorunu yaşanır. Demek ki bu çözüm değil. Şafi veya Hanefi hocayı da benim köyüme göndereceksin, ya o ona uyacak, ya öbürü ona uyacak. Bizim meselemiz zorla milleti birbirine uydurmak değil. Herkesin kendi inandığını, rahat, huzurla, ekonomik sıkıntı da olmadan yaşaması gerekir.

Siz açık olarak, Caferilere bir ayrımcılık yapıldığını düşünüyor musunuz?

Kesinlikle; Bundan daha güzel ayrımcılık olur mu? Mesela bir tane Caferi, Diyanet İşleri Başkanı olabilir mi? Cumhuriyet kurulalı beri bir Caferi başkan yardımcısı olmuş mudur?

Diyanet'te hiç Caferi görevli yok mu?

Bizden yok, hayır. Kendilerine benzemediği için Alevi'den de yoktur. Bu kurumun içinde bu ülkenin üçte biri yok, o zaman yediğiniz maaşın üçte biri helal değil size kardeşim. Diyor ki, 'Din hizmetlerini bizden istesinler, onlara da biz götürelim.' Kardeşim, din hizmeti dediğin nedir; benim cenaze namazım mı, Cuma namazım mı, bayram namazım mı? Ben sana bedava yapıyorum, sen benden aldığın maaşla yapıyorsun. Senin cenazeni ben kaldıracağım, kabul eder misin? Diyecek ki, 'Kardeşim olmaz, içtihadımız farklıdır, bana Hanefi imam namaz kıldıracak." Öyleyse, Caferi'ye de bırak Caferi imam namaz kıldırsın.

Caferilere ait bir dernek kurma projeniz var değil mi?

Biz, bir Caferi-Der oluşturacağımızı geçen sene Aşura'da deklare ettik. O sene devletin bazı yetkilileriyle bir iftar yemeğinde bir araya gelip konuştuk, 'Arkadaş bizim de haklarımızı verin, insaf edin' dedik. 'Siz kimsiniz, tüzel kişilik değilsiniz. Tüzel kişiliğinizi oluşturun, devlet kimi muhatap alacağını bilsin, bize öyle gelin, biz de sizi muhatap alalım' dediler. Baktım haklı, ben de camiamın önde gelenlerini topladım. Bir şemsiye oluşturalım, tüzel kişiliği olan bir Caferi Federasyonu olarak, gidip devlete 'bizim payımıza düşeni de ver' diyelim kararını aldık. Yurt içinden yurt dışından heyecanla delegeler katıldı. Caferi toplumundan da, tabiri caizse sosyolojik anlamda icazet alarak bu hareketi başlattık. Ama şu anda prosedürlere hiç uymayarak bizi hala sallıyorlar.

Dünyadaki Şii nüfusunun büyük çoğunluğu Irak'ta yaşıyor. Amerika'nın Irak'ta devam eden varlığı hakkında Türkiye Caferilerinin tutumu nedir?

Amerika'nın orada kalmasını isteyen bir Iraklı var mı? Herkes Amerika'nın çıkmasından yana ve baştan sona kadar biz de girmemesi için direndik, Ayetullah El Sistani de 'Ülkenin işgali noktasında işbirliği haramdır' der ve bugüne kadar da hiçbir Amerikalıyı huzuruna kabul etmemiştir. Saddam'ın yanlışları yüzünden ülke işgal edilmiş, ne yapmak gerekiyor? Kendimizi Iraklının yerine koyalım. Dünyanın ne yazık ki alternatifi olmayan tek gücü bizim ordumuzu dağıtmış, ülkemizin üzerine çullanmış. Ben diyorum ki, siyasi süreci hemen başlatıp, hükümetimizi, devletimizi hemen oluşturup; 'Amerika'ya, 'Kardeşim çık git, biz artık kendi güvenliğimizi kendimiz temin edebiliriz' diyelim. Savaşla atalım yerine önce barışçıl yollarla çıkarmayı tercih edelim. Iraklı olarak bunu düşünürüm.

Iraklı Şii liderler de bu şekilde mi düşünüyor?

İşgalden sonra Şia ve Irak'ın aydınları, siyasileri, liderleri El Hekim'in ortaya koyduğu bu fikir etrafında birleşti. Ama Saddam ve El Kaide unsurları, savaşacağız diyor. Savaşın, kendi halkınıza saldırırsınız. Onlar Amerika'nın işini kolaylaştırıyor, orada daha uzun kalmasını sağlıyor. Keşke girmeseydi, keşke olmasaydı ama olmuş.

Amerika Irak'tan hemen çıkıp gitsin mi? Daha bu ülke kendi milli ordusunu, emniyet teşkilatını oluşturmadan giderse bu bağnazlarla ülkede kan, su yerine akacak. Öyleye ülkede emniyet sağlanana kadar Amerika'nın sorumluluğu sürecek. Bir alternatif de komutayı Birleşmiş Milletler'e bırakması. El Kaide ise Amerika derhal çıksın' diyor. Hemen çıkarsa sen yok olursun.

. Türkiye'de legal eğitimimizi yapamıyoruz, dışarıda da pasaport verilmiyor

. İran'da okuyup gelenler, "İran ajanı" oldu; Almanya'da, Amerika'da okuyanlar devleti yönetiyor.

. Birileri bizi İran ajanı olarak görüyorsa, demek ki kendisinin olduğu gibi düşünüyor, ama vallahi biz farklıyız.

Azeri'yi İrani diye niteliyorlar. Bunu Diyanet içerisine sızmış, bağnaz bir takım unsurlar bilinçli olarak yapıyor.

Diyanet her kurumdan daha fazla bağnaz; mezhebi bağnazlığı, milli duyarlılıklarının üzerinde olan unsurlar bu kuruma sızmıştır.

"Türkiye'de 300 bin cami İran'ın kontrolünde" dediler, bu gene Diyanet Baş Müfettişinin raporuydu.

Diyanet'in içinde bu ülkenin üçte biri yok, o zaman yediğiniz maaşın üçte biri helal değil size kardeşim.

"Baskıyla din olmaz oldu mu, dinsizliği bana zorla diretilen dine tercih ederim"

Anlattıklarınızdan camilerinizdeki imamların kendi içinizde yetişenler olduğunu anlıyoruz, doğru mu?

Camilerimizin arsası kendi malımızdır, binası kendi paramızla yapılır. Bu kıt imkanlarla imamın maaşı, personel gideri, camiinin diğer hizmetleri camianın kendi cebinden karşılanır. Sonunda dönüp uyduruk haberlerle, raporlarla Camiler Kanunu çıkarırsınız, 'Bu camiler de bizimdir, bizim yönetimimizde olacak' dersiniz. Yönetimi nasıl sizin olacak? İmamı biz atayacağız, imam bizim memurumuz olacak. Alevilere böyle yaptınız işte, dinini kendi anlayışına göre öğrenmesine müsaade etmediniz. İbadethanesini "Devletin emri altında olacak" diyerek elinden aldınız. Dinini öğrenemiyor, ibadetini yapamıyor. Üstünden bir asır geçince de işte böyle oluyor. Ondan sonra da; 'Kardeşim Müslüman'san gel camiye, Hırıstiyan'san git kiliseye, Yahudi'ysen git sinagoga' diyerek adama yol göstermeye başlıyorsun. Bizi de o duruma mı düşürmeye çalışıyorsunuz? Baskıyla din olmaz. Öyle oldu mu, dinsizliği bana zorla diretilen dine tercih ederim.

 
Degerli anda,Isimsiz,bende merak ettim bu,caferleri,ve böyle bir yazi buldum,ne olduklarini,kendi agizlarindan anlatiyorlar,bir nevi paralel din toplumu,ileride basimiza sikinti acmaya,aday bir olusum gbi algiladim.Bizdeki tarikatlar yetmiyormus gibi birde bunlarla ugrasiriz,umarim bu baslik yüzünden otagdan azar isitmeyiz TTK
 
   
ÜZE TENGRI TEMÜR CIDA OKLAR BIRLE BIR BULUT

  BASBUGUMUZ TANRIKUTTUR TANRIKUTTUR

                       TANRIKUT.

Çevrimdışı İsimsiz

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 40
  • %100 Türk...
Ynt: Caferiler?
« Yanıtla #2 : 23 Aralık 2007 »
Sağol motun yabgu kandaşım... Aile büyüklerimiz (ana tarafım) eskiden Caferi olduğumuzu söylüyor. Azeri olduğumuzu biliyordum, fakat emin olmak amacıyla sormuştum, sayende emin oldum artık, sağolun...

Fakat Caferiler ile bir sorun yaşamayacağımızdan eminim. Caferilik sadece bir mezhep, Alevilik, Sünnilik gibi. Bizim başımıza sorun açacak bir topluluk varsa o da Kürtlerdir.
Türkiye Türklerindir...

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2182
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
Ynt: Caferiler?
« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2007 »
 Kars, Iğdır ve Ağrı'da yaşayan Caferilerin çoğu Azerbaycan Türkleridir.

 Caferilik İran İslam Cumhuriyeti'nin resmi dini inancıdır. İran nüfusunun büyük çoğunluğu(Farslar, Farslarla akraba olan Mazenderanlılar, Gilanlılar ve Deylemliler tamamı ile Azerbaycan Türkleri'nin büyük kısmı) Caferidir. 

 Ancak Azerbaycan Türkleri ile Farslar'ın Caferilik inançları arasında ibadet ile uygulama noktalarında büyük farklar bulunmaktadır.

23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!

Çevrimdışı İsimsiz

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 40
  • %100 Türk...
Ynt: Caferiler?
« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2007 »
Verdiğin bilgiler için sağol TÜRK-KAN kandaşım. Fakat Caferilik hakkında bilgi vermenize gerek yoktu. Caferiler hakkında yeteri kadar şey biliyorum. Bilmek istediğim, Türkiye Caferilerinin kökenleriydi, çünkü ana tarafım Iğdır'lı Azeriler, fakat eskiden Caferi olduklarını söylüyorlar, ben de her olasılığa karşı, kökenimden tamamen emin olmak istedim. Hepinize çok teşekkür ederim.
Türkiye Türklerindir...

Çevrimdışı kızıltamu

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 210
Ynt: Caferiler?
« Yanıtla #5 : 23 Aralık 2007 »
Verdiğin bilgiler için sağol TÜRK-KAN kandaşım. Fakat Caferilik hakkında bilgi vermenize gerek yoktu. Caferiler hakkında yeteri kadar şey biliyorum. Bilmek istediğim, Türkiye Caferilerinin kökenleriydi, çünkü ana tarafım Iğdır'lı Azeriler, fakat eskiden Caferi olduklarını söylüyorlar, ben de her olasılığa karşı, kökenimden tamamen emin olmak istedim. Hepinize çok teşekkür ederim.

Caferiler hakkında soruyor sonra gerek yok biliyorum diyorsun kandaşım sen sordun ve Andalar en ince ayrıntısına kadar anlatmış geri kalan kısmını sen çıkaracaksın .
Köklerini mezheplerde arama hanifi hambeli maliki ve yahut ortodoks yada budist ne farkeder önemli olan Türk olmak kökü caferi olan birinin etnik yapısı ise ortadoğudaki herhangi bir millet olabilir ama andalarımın dediği gibi Türkiyede caferi nufus çoğunlukla Kafkas Türkleri Azerbaycanlı kandaşlarımızdır.
Ya Susturacağız Ya kan kusturacağız

Çevrimdışı Çağrıbey

  • [GÖKBÖRÜ ANKARA]
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2148
  • Ne mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana!
Ynt: Caferiler?
« Yanıtla #6 : 24 Aralık 2007 »
Caferilik Şia'nın hemen en büyük kolu olup, Şia'da ki 12 imam silsilesinin 6. imamı olan İmam Cafer Sadık'ın ölümünden sonra, taraftarlarının İmam Cafer Sadık'ın söz ve eserlerini derleyerek oluşturdukları, başlangıçta politik yapıda olmasına rağmen daha sonraları bir takım eklerle, itikadi ve ameli hüviyet kazanmış bir mezheptir.
İran'ın resmi inanç sistemi olup, hukuk ve anayasasının esasını teşkil eder.
Azerbaycan Türklerinin büyük çoğunluğu tarafından da kabul görmüştür. Oldukça katı taassuplara sahip olan Caferilik, hemen diğer bütün mezhepler gibi, milliyet kavramını dışlamakta ve hatta diğer İslam mezheplerinin büyük çoğunluğunda olmayan etnodini yapısıyla mensuplarını Farisileştirmektedir.
Ülkemizde Caferi mezhebine mensup Iğdır ilindeki soydaşlarımızda gözlemlediğim durum vahamet vericidir. Şöyleki:
Eskiye dayalı kürt çekişmesi nedeniyle Türklük bilincine sahip olmalarına rağmen; sözkonusu İmam Humeyni, İran ve Caferilik olunca Türklüğe ve Türkiyeye dair bütün değerleri ikinci plana itmektedirler. Bu refleks Farisiliğin, adeta milli inancı haline gelmiş  ve Farisilikle özdeşleşmiş olan Caferliğin etnodini karekteriyle diğer milletleri ağır ama sistematik bir şekilde asimile ettiğinin kanıtıdır.
Herşeye rağmen Caferiliğe mensup soydaşlarımızın içerisinde soy bilincine mensup Türkçüler oldukça çoktur. Bunu çatışma boyutuna kadar varmış olan kürt-Türk gerginliğinin doğal sonucu olan reaksiyon psikoloji tetiklkiyor olsada, yine de sevindiricidir.

Ne Mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana...

Saygılarımla.

Çağrıbey


Çevrimdışı İsimsiz

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 40
  • %100 Türk...
Ynt: Caferiler?
« Yanıtla #7 : 27 Aralık 2007 »
Verdiğin bilgiler için sağol TÜRK-KAN kandaşım. Fakat Caferilik hakkında bilgi vermenize gerek yoktu. Caferiler hakkında yeteri kadar şey biliyorum. Bilmek istediğim, Türkiye Caferilerinin kökenleriydi, çünkü ana tarafım Iğdır'lı Azeriler, fakat eskiden Caferi olduklarını söylüyorlar, ben de her olasılığa karşı, kökenimden tamamen emin olmak istedim. Hepinize çok teşekkür ederim.

Caferiler hakkında soruyor sonra gerek yok biliyorum diyorsun kandaşım sen sordun ve Andalar en ince ayrıntısına kadar anlatmış geri kalan kısmını sen çıkaracaksın .

Köklerini mezheplerde arama hanifi hambeli maliki ve yahut ortodoks yada budist ne farkeder önemli olan Türk olmak kökü caferi olan birinin etnik yapısı ise ortadoğudaki herhangi bir millet olabilir ama andalarımın dediği gibi Türkiyede caferi nufus çoğunlukla Kafkas Türkleri Azerbaycanlı kandaşlarımızdır.

Eğer dikkatlice sorumu okuduysan kandaşım, ben Caferiler hakkında bilgi istemedim, Türkiye'deki Caferilerin Türk kökenli olup olmadıklarını öğrenmek istdim. Zaten sen de son cümlende sorumun cevabını vermişsin (Benim ana tarafım eskiden Caferi olduklarını söylediler, zaten onlar da Azerbaycan Türk'ü, sadece emin olmak istedim). Teşekkür ederim.
Türkiye Türklerindir...

Çevrimdışı ERGENEKON10_34

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 53
Ynt: Caferiler?
« Yanıtla #8 : 18 Şubat 2008 »
ben halkalıda oturduğum için bilirim burada birçok caferi vardır genelde kürtleri fazla sevmezler ama çok yobazdırlar eşleri ve çocukları hep kara çarşaflıdır ama tabi istisnalarda vardır

Çevrimdışı azer

  • Yasakli
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Caferiler?
« Yanıtla #9 : 03 Temmuz 2011 »


Selamun Aleyküm arkadaşlar İnternette gezerken şans eseri gördüm sayfayı bir AZERBAYCANTÜRKÜ VE CAFERİ olarak bu konu

hakkında bişeyler yazmak istedim... bu gün türkiyede yaklaşık 2-3 milyon arası CAFERİ vardır (Allaha Şükür)...Bu insanlar İRAN DA caferi olmadı türkliye caferisidir...  İRA büyük bi kısmının sempatisi vardır tüm samimi müslümanlarda olduğu gibi ama şuda varki CAFERİ inançına göre samimi müslümanları memnun ettiği gibi TÜRKİYEDEKİ CAFERİLERİDE MEMNUN ETMİŞTİR .Artık İnsanlar onu bir rehber bir önder,lider gibi görüyor.Sizin BAŞBUĞ ULU ÖNDER ddediğiniz kişileri Bİ AZERBAYCAN TÜRKÜ ASLA KABUL ETMEZ VE şüpesizdirki bu ülkenin gerçek sahiplerindendirsözde değil özde  milliyetçidir buda doğrudur bayrağımızla,vatanımızın toprak bütünlüğüyle sorunu olmayanlarla sorunu yokdur yok eğer bunun tam tersi ise en büyük düşmanı Caferilerdir nitekim IĞDIRDA  MHP kazandı ama bun parti için değildipartiler bizim için sadece araçtır  amaç içimizden birilerini meclise sokmak şükür ki 2 tane vekilimizi meclise soktuk

 

Sadece bu foruma giren arkadaşlara şu soruyu soruyorum hangimiz doğarken TÜRK-KÜRT-ARAP-FARS Vbb. doğmayı seçtiniz ??? Bide şunu sormak istiyorum sizin için  ARAP,FARS,KÜRT müslümanmı önemli yoksa hristiyan olmuş yahudi olmuş bi TÜRK MÜ ????[/color]


[/quote]
ben halkalıda oturduğum için bilirim burada birçok caferi vardır genelde kürtleri fazla sevmezler ama çok yobazdırlar eşleri ve çocukları hep kara çarşaflıdır ama tabi istisnalarda vardır
   

   Yukardaki yazıyı yazan arkadaşa söylüyorum bende HALKALIDA-ZEYNEBİYEDE oturuyorum yobaz fln demişsin de eğer birilerinin bi yerlerinini açarak bu millet ilerleyecekse durmayın herkes sokaklarda çıplak gezsin örtü allahın emridir bunuda kadın ygular  eğer HALKALININ eskilerindensense bilirsin koministlerin kurtarılmış bölgesi olarak nitelendirilen yer olan HALKALI bugün o beğenmediğin CAFERİLER sayesinde o kominsitlerin elinden alınmıştır bunuda unutma !!!