Gönderen Konu: Develi obasına özgün pide '' CIVIKLI ''  (Okunma sayısı 6807 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tungatonyukuk

  • Ziyaretçi
Memleketim Develi'ye özgün bir pide çeşiti paylaşıyorum.



CIVIKLI TARİFİ

Hamurun üzerine serilen ve özel olarak yapılan et malzemesinin fırında (özellikle taş fırında) pişirilmesiyle yapılmakta. Günümüzde adına etli pide de deniliyor. Yapılışı itibarı ile cıvıklıya benzemediği için etli pide denmesi de doğru.

Cıvıklı yapılacak et bir gün evvelinden alına, terbiye edile.

Koyunun bel ve kaburga etlerinin sinirleri alındıktan sonra çift bıçak ile elde doğranıla, bir günlük beklemeye bırakıla.

Bir gün sonra hazır et içine ince kıyılmış soğan katıla. Şayet arzu edilirse domates ve biber de ince ince doğranıp, cıvıklı eti ile karıştırılıp, harman edile.

15-20 dk. bekletile ve hamur üzerine serilmeye hazır edile.

Mayalı hamur yaklaşık 200 gr. olarak kesilip, pasalarda 15-20 dk. bekletile.
Ustalık mahareti ile ince bir şekilde açılan hamurun üzerine bekletilen cıvıklı serile, fırına atıla.

Cıvıklı Fırını; 2*2 m. ebadında 1 m. yüksekliğinde temel üzeri çamur ile örülen kasnak içine 100 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince Kızılırmak kumu (ısı muhafazası için) konula.

Tuz üzerine Erciyes dağındaki Kartın tepesinde bulunan ateşe dayanıklı ot taşlarından 30*50*20 ebatlarında tıraşlanmış taşlar konula.

Fırının yan duvarları ve kubbesi ateş tuğlası ile örtüle, kubbe üzerinede yine ısı muhafazası için 50 batman çekilmiş kayatuzu, ufalanmış cam parçaları ve ince Kızılırmak kumu konularak, üzeri kapatıla.

Fırında yakacak olarak isi olmayan odun cinsinden meşe ve kızılçam yakıla.
Fırın ateşi cıvıklı pişirileceği zaman fazla harlı olmaya.

Cıvıklı Pişmesi; 5 dk. da pişen cıvıklı fırın çıkışında önceden ince doğranmış maydanozlar atılarak, tabaklarla servis yapıla.


tungatonyukuk

  • Ziyaretçi
Ynt: Develi obasına özgün pide '' CIVIKLI ''
« Yanıtla #1 : 22 Temmuz 2011 »
  Yiyenlere afiyet ola, şifa bula,
  Yiyemeyenlere nasib ola,
  Cıvıklısı ile Develi Nam bula,
  Bizlere bu güzel nimeti veren
  ALLAH'a Hamd ola...

Çevrimdışı TARDU KAĞAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 541
Ynt: Develi obasına özgün pide '' CIVIKLI ''
« Yanıtla #2 : 23 Temmuz 2011 »
Lan alper tam senlik konu açmışsın.Bizim burda ben sık sık yaptırıyorum.İçinide kendim hazırlıyorum.Çatlayana kadar yiyorum.