GENEL KONULAR OTAĞI > GÜNCEL

Bulgaristan'da Türk gazetesi

<< < (34/35) > >>

Atsızcı Türk:


Tek Rumeli TV’nin Rumeli Haber programında canlı yayına bağlanan Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Avrupa Konseyi’ne gönderdiği şikayet raporunu değerlendirdi.
 
Sezgin Mümin canlı yayında raporun ayrıntılarıyla ilgili bilgi verdi.
 
BAF Başkanı Mümin, sivil toplum kuruluşu olarak Avrupa Konseyi’ne her 3 ayda bir rapor gönderdiğini söyledi.
 
“AVRUPA KONSEYİNDEN CEVAP GELDİ”
Sezgin Mümin, Avrupa Konseyi’nden cevap geldiğini, 6 Ocaktan itibaren raporu incelemeye aldıklarını açıkladı.
 
Raporu hazırlayan Mümin, bu konuyla ilgili Avrupa’nın üzerine gideceğini ve rahat bırakmayacağını ifade etti ve her hafta gelişmelerle ilgili bilgi isteyeceğini ve sunuç bekleyeceğini belirtti.
 
Mümin, rapora destek veren 30 derneğin imza attığını ve raporu 30 kişinin imzası bulunan halde tekrar Avrupa’ya gönderdiğini bildirdi.
 
“11 OCAKTA TÜRK OLMAYAN KİŞİLERE ÖZÜR DİLETTİK”
Tek Rumeli’ye konuşan Mümin “11 Ocak 2012’de büyük bir olaya imzamızı attık: Todor Jivkov zamanında yapılan zulümler için Türk olmayan kişilere biz özür dilettik.” diye açıklama yaptı.
 
Mümin, rapordaki 5 noktaya değindi.
 
“TÜRKÇENİN MECBURȊ OLMASINI VE İKİNCİ RESMȊ DİL OLMASINI İSTİYORUZ”
Mümin, Türkçenin okullarda mecburȋ ders olarak okutulmasını ve Bulgaristan’daki Türklerin bölgelerinde Türkçenin ikinci resmȋ dil olmasını istediğini belirtti.
 
Mümin, bunları Bulgaristan’ın imzaladığı Ulusal Azınlıkları Koruma Çerçevesi Sözleşmesi’ne dayanarak talep ettiğini, yasa dışı bir şey istemediğini ve Bulgaristan Türklerinin haklarını savunduğunu ifade etti.
 
BAF Başkanı 90’lı yılların başında açılan soykırım davasının hȃlȃ sonuçlanmadığının altını çizdi.
 
“BULGARİSTAN’DA HUKUK ÇALIŞMIYOR”
Sezgin Mümin “Biz, Bulgaristan Türkleri ve birkaç dernek, Avrupa Konseyi’ne Bulgaristan’da hukukun çalışmadığını belirttik. Biz Avrupa Konseyi’nden bu konuda açıklama bekliyoruz.” diye açıkladı.
 
“KÜTÜKLERLERDE BULGAR ADLARI HȂLȂ DURUYOR”
Konuşmasını sürdüren Mümin, 1989 önce Türklere silȃh zoruyla dayatılan Bulgar isimlerinin kütüklerde hȃlȃ durduğunu vurguladı ve bir an önce kaldırılmasını istediğini açıkladı.
 
“BULGARİSTAN TARİHİNDE İLK TÜRK RADYOSUNUN FREKANSLARI ÇIKACAK”
STK Başkanı Mümin “Elektronik Medya Kurulu SEM’e Türk radyosu için başvurduk, Allah kısmet nasip ederse yakın günlerde Bulgaristan tarihinde ilk Türk radyosunun frekansları çıkacak.” dedi.
 
Mümin Avrupa Konseyi’nden bu konuyla ilgili gözlemci istediğini söyledi.
 
Mümin, Bulgar makamlarının Avrupa’dan gözlemci getirilmesini karşı çıktığını ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti: Bulgar makamları, ne Türkçenin okutulmasına razı ne Türk radyosu olmasına ne televizyon olmasına ne de kütüklerden Bulgar adlarının atılmasına. Mahkeme de bu durumdan memnun. Sofya Bölge Askerȋ Savçılığı da kılını kıpırdatmıyor.
 
CEZAEVİNDE YATAN ARKADAŞLARINA “TAZMİNAT DAVASI AÇIN” ÇAĞRISINDA BULUNDU
BAF Başkanı, “Tek Rumeli TV vasıtasıyla cezaevinde yatan arkadaşlarıma duyurmak istiyorum. Hiç sıkılmadan kendileri dilekçelerini doldursunlar, tazminat davası için tek kuruş bile ödemeyecekler. Belene kampında yatan arkadaşlarımın bu konuyla ilgili başvurularını yapmalarını istiyorum.” diye çağrıda bulundu.
 
Mümin “Geleceğimizin kötü olmaması için geçmişimizi unutmayalım.” diye ekledi.
 
“TÜRKLERİN HAKLARINI ARAMAK AMACIYLA DERNEKLERİ BİRLEŞTİRİP FEDERASYON KURUYORUZ”
Mümin “Bulgaristan, Balkanlar ve yurt dışındaki Türklerin haklarını aramak amacıyla birkaç dernek birleşip federasyon kuruyoruz. Bu şekilde Türkleri bir araya getireceğiz ve haklarımızı daha güçlü halde aramaya niyetliyiz.” diye sözünü bitirdi.
 
Aydın Osman | T HABER

KAYNAK: http://www.thaber.bg/?pid=3&id_news=498

Atsızcı Türk:


Gümülcine'de Kahveci Mezarlığı'nda Mezar taşları kimler tarafından tahrip edildi? 1 Ocak 2014 gecesi kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından tahrip edilen mezar taşlarının bazıları yerlerinden söküldü, bazıları da kırıldı.
 
Bu olay ile ilgili Gümülcine Tayinli Vakıf İdaresi tarafından yapılan yazılı açıklamada, mezar taşlarını kıranların çocuklar olduğu ifade ediliyor.
 
Yazılı açıklama şu şekildedir:
"Kahveci mezarliginda 01-01-2014 gecesi kirilan mezar taslari. Gumulcine Vakifar Idaresi tarafindan islemler yapilmistir. Kucuk cocuklar tarafindan yapildigi tespit edilen bu tahribattan dolayi mezarlik cevresinde oturan halkimizin duyarli olmalari rica olunur."
 
7 Ocak 2014 tarihinde "Kahveci Mezarlığı"na giderek kırılan mezar taşlarından bazıları görüntülendi. Ancak "Kahveci Mezarlığı"nda üzücü bir manzara ile de karşılaştık. Bir kenara atılmış tabut, mezarların üzerlerinde çöpler, mezarlık içinde tütün kurutma iskeleleri gerçekten utanç verici bir manzara.



Yetkili kurumun bir an önce mezarlıkların bakımı ile ilgili bir önlem alması gerekir ki, İslam Dini'mizin temelinde temizliğin İman'dan geldiğinin gereğinin yerine getirilmesi lazım.



















Birlik Gazetesi

KAYNAK: http://www.thaber.bg/?pid=3&id_news=513

Atsızcı Türk:
Bulgaristan Adalet Federasyonu, Gümülcine’deki Türk mezarlığına yapılan saldırıyı kınadı



Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş’a yazdığı mektupta 1 Ocak 2014 gecesi kimliği belirsiz kişi veya kişilerin Gümülcine'deki Kahveci Mezarlığı’na yaptığı çirkince saldırıyı kınadı ve Batı Trakya Türklerine geçmiş olsun dileklerini iletti.
 
BAF Başkanı Sezgin Mümin, her zaman Batı Trakyalı Müslüman Türkleri desteklediğini ifade etti ve Bulgaristan Türklerinin de benzer çirkin saldırılara uğradığını kaydetti ve ırkçı Ataka partisinin 20 Mayıs 2011 yılında Sofya’da Banyabaşı Camii’ne Cuma namazı sırasında Müslümanlara saldırma olayını hatırlattı.
 
Sezgin Mümin, şu ifadelere yer verdi:
Bizler ana vatandan koparılmış topraklarda azınlık hale getirilmiş; aynı kanı taşıyan ve benzer sorunları yaşayan değerli Türk milletinin evlȃtlarıyız.
 
BAF Başkanı Mümin, Bulgaristan Türklerinin 1984-1989 yılları arası uğradığı zulümlere de değindi ve 11 Ocak 2012 tarihinde meclisten geçen Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri’den söz etti.
 
Mümin, mezar saldırısı olayının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’e taşınması gerektiği kanaatinde olduğunu belirtti.
 
Mümin, mektubunu şu sözlerle tamamladı:
Türklere yapılan saldırı ve hak ihlȃlleriyle mücadele etmenin tek yolunun dünyanın dört bir yanında kendisini Türklük davasına adamış kişiler arasındaki diyaloğu güçlendirerek ve birlik kurarak cesurca sorunların üstüne gitmek olduğu görüşündeyim.





Aydın Osman | T HABER

KAYNAK: http://www.thaber.bg/?pid=3&id_news=516

Atsızcı Türk:


Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, 11 Ocak 2012 tarihinde Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri’nin meclisten geçmesinin ikinci yılı vesilesiyle basın açıklaması yaptı.
 
BAF Başkanı Sezgin Mümin, 11 Ocak 2012 tarihini Bulgaristan Türkleri açısından 1989’dan sonra ikinci dönem noktası olarak değerlendirdi.
 
BAF "Biz 11 Ocakta Türk olmayanlara bile Türklerden özür dilettik." dedi.

“BAF’IN KURULUŞUNDAN BERİ BİLDİRİYİ MECLİSTEN GEÇİRTMEK İÇİN MÜCADELE ETTİK”
Sezgin Mümin, BAF’ın kurulduğu 2007 yılından bu yana 11 Ocak Bildirisi’ni meclisten geçirtmek için mücadele ettiğini, her seferinde Bulgaristan meclisinin talebini geri çevirdiğini ve bu uğurda 5 yıl boyunca Çek Cumhuriyeti, Strazburg ve Brüksel’de çok koşuşturduğunu belirtti.
 
Mümin, amansız çabalarının 11 Ocak 2012 tarihinde başarıyla sonuçlandığını ve Bulgaristan Türklerinin hakları için sonuna kadar mücadele edeceğini ifade etti.
 
Mümin açıklamasında şu sözlere yer verdi:
Bizler bir Bulgaristan Türklerinin sorunlarını çözmeye kesinlikle kararlıyız. Türklerin başlıca sorunları ana dilimiz Türkçenin okullarda zorunlu ders olarak okutulması, 1984-1989 yılları arası silȃh kullanılarak dayatılan Slav-Bulgar isimlerinin kütüklerden atılması ve 1989 yılı öncesi halka zülmedenlerin cezalandırılması. 90’lı yılların başında açılan soykırım davasının soruşturması sözde hȃlȃ sürmekte. Davanın sonuçlanmaması, devletin suçluları koruyarak suça ortaklık ettiğini gösterir. Ancak biz bunun da üstesinden geleceğimize inanıyoruz.

“HÖH’ÜN YAPAMADIĞINI BAF YAPTI”
Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH)’ün 24 yıldır yapamadığını BAF’ın 11 Ocak 2012 tarihinde başardığını ve HÖH’ün millȋ dava ile ilgili çalışmalarda yetersiz kaldığını belirtti.
 
Mümin, BAF’tan önce Hakikat Derneği’ni yönettiğini ve derneğin Türklerin sorunları için mücadele ettiğini, ancak dernek yönetiminin tamamen satın alındığı için BAF’ı kurduğunu açıkladı.

“TÜRK MİLLETİNE SAHİP ÇIKMAYAN HÖH MİLLETVEKİLLERİ”
BAF Başkanı 11 Ocak Bildirisi’ni desteklemeyen HÖH milletvekillerinin listesini verdi, milletvekillerini de “Türk milletine sahip çıkmayanlar”, “komünist özentileri” diye tanımladı.
 
Mümin, Bildiri’yi HÖH’ten 19, sağcı GERB partisinden 77, Bulgar Sosyalist Partisi (BSP)’den 3 milletvekilinin, sağcı Mavi Koalisyon’un milletvekillierinin tamamının desteklediğini, milliyetçi Ataka partisi ile Düzen, Yasallık ve Adalet (RZS) partisinden ise bir tek milletvekilinin bile desteklemediğini bildirdi.



LİSTEDE KASİM DAL İLE AHMET DOĞAN DA VAR
Bildiriyi desteklemeyenler listesinde eski HÖH lideri Ahmet Doğan, Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP)’nin kurucusu Kasim Dal’ın ismi de geçiyor.
 
Bildiriyi desteklemeyen HÖH milletvekillerinin listesi:

    Ahmet Doğan
    Kasim Dal
    Günay Sefer
    Aliosman İmamov
    Mithat Metin
    Mithat Tabakov
    Ramadan Atalay
    Tuncay Naimov
    Çetin Kazak
     Hasan Hacihasan
     Nigȃr Cafer
     Delyan Peevski
     Kamen Kostadinov
     Yordan Tsonev
     Yanko Yankov
     Emil İvanov
     İskra Mihaylova

“BULGARİSTAN’DA TÜRKLERİN HAKLARI ÇİĞNENİYOR. TÜRK STK’LARI TÜRKLÜK ADINA BİRLEŞMEYE ÇAĞRIYORUM”
Sezgin Mümin, Avrupa Konseyi’ne gönderdiği şikȃyet raporu ile ilgili de değerlendirmede bulundu:
Bulgaristan’da yaşayan 1 milyon civarı Türk ve diğer Müslüman azınlıkların hakları çiğneniyor. Türklerin çoğunlukta olduğu bölgelerde bile Türkçe zorunlu ders olarak okutulmuyor. Türkçe yayın yapan radyo bile yok. Bir Türk medya grubunun kurulmasına engel olmak için de çeşitli bürokratik engeller çıkarıyorlar. Bulgaristan yasaları zaten Avrupa Hukuku ve Uluslararası Hukuk’la çelişiyor. 11 Ocak Bildirisi meclisten geçse de pratikte uygulanmıyor. 89 öncesi yapılan zulümlerden bir tek kişi bile yargılanmadı. Durum açıkça ortada. Bu hukuksuzluğu anlatan bir şikȃyet raporu hazırlayıp Avrupa Konseyi’ne gönderdim. Rapor 6 Ocaktan itibaren incemeye alındı. Bu konuda Avrupa’nın üzerine de gideceğiz. Zaten 3 ayda bir rapor gönderiyoruz vu konuda sonuç alacağımıza inanıyoruz.
 
Mümin, Bulgaristan’daki Türk sivil toplum kuruluşlarına da birlik çağrısı yaptı:
Kalbi Türklük için çarpan Türk STK’lara sesleniyorum. Birlikten kuvvet doğan inancıyla gelin değerli Türk milleti adına birleşelim kutsal Türklük davasına birlikte hizmet edelim. Bulgaristan Türkleri ve diğer Müslüman azınlığa yapılan hukuksuzluğun üstüne birlikte gidersek daha fazla sonuç alırız ve hükümete birlikte baskı yaparsak daha etkili oluruz. Bırakalım artık şahsȋ ve siyasȋ kavgaları ve görüş ayrılıklarını; burada söz konusu olan Türklük davası.
 
Mümin sözlerini “Kuracağımız birlik, Türk Dünyasına ve Müslüman topluluklara hayırlı uğurlğ olsun” diyerek tamamladı.

Aydın Osman | T HABER

KAYNAK: http://www.thaber.bg/?pid=3&id_news=524

Atsızcı Türk:
Rusya'da 600 Saha (Yakut) Türkü ''Turancılık'' suçlamasıyla tutuklandı



İnterfaks ajansının Rus istihbarat servisi FSB'nin basın servisine dayanarak verdiği habere göre Saha (Yakutistan) Cumhuriyeti'nde 600 kişilik ayrılıkçı, Pan-Turanist bir grup faaliyet gösteriyor.

Sosyal paylaşım sitesi VKontakte'da örgütlenen grubun liderleri amaçlarını Rusya'dan ayrılarak Türkiye ve Azerbaycan'ın önderliğinde Büyük Turan'ı kurmak olarak açıklıyor. Rus istihbarat servisi FSB'nin raporlarında grup üyelerinin Türkiye ve Azerbaycan'daki milliyetçi gruplarla temas halinde oldukları belirtiliyor.

960 bin nüfuslu Saha Cumhuriyeti'nde 466 bin Saha, 9 bin Tatar ve 2 bin Dolgan Türkü yaşıyor.

Türk Dünyası Haber Merkezi

KAYNAK: http://www.thaber.bg/?pid=3&id_news=523

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git