Türkçü Turancı Otağ

TÜRKLÜK ve TÜRK DÜNYASI OTAĞI => TÜRKÇÜLÜK => Konuyu başlatan: AYKUT YABGU - 24 Ekim 2006

Başlık: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: AYKUT YABGU - 24 Ekim 2006
DEĞERLİ TÜRKÇÜ'LER

KIZILBAŞLILIK HAKKINDA BİLGİSİ OLAN VARMI? NEDİR BU KIZILBAŞLILIK KİMLERE NEDEN KIZILBAŞLI DENİR?

BU KONUDA BİLGİSİ OLAN IRKDAŞLARIM BENİ AYDINLATIRSA SEVİNİRİM.

ESENLİKLER
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: TeknikTürk - 24 Ekim 2006
Bildiğim kadarı ile kendinbilmez densiz sunniler alevilere kızılbaş diyor,işin içinde birazda aşağılama var...
Halbuki aleviler öp öz Türktür.Hatta benim gördüğüm kadarı ile Türklüğün en insancıl,özgürlükçü,misafir perver ve dürüst insanlarındandırlar.Asıl aşağılık olan kara mollanın ta kendisidir.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: irfan - 25 Ekim 2006
Gandaşım..Alevilik ile kızıl başlık ayrı şeylerdir...

    Alevilerde müslümandır..sünniler demişsin sünnileride süleymancılar sevmezler ve selam verdiklerinde lanet ederler(tövbe tövbe) yani kısacası tüm tarikat ve adını ne kisve ile diine karıştıran var ise din ile değil de her bir halt ile uğraşmayı pek sever...

  kızılbaşlar ise benim bildiğim kadarıyla zerduşlardan gelme kökeni neydiği belirsiz cingenelerden daha aşağılık ağacın kanını parazitin emdiği gibi insanların öz değerlerini emen ve yerinden sapıttıran üç beş neydüğü belirsizdir..evet dediğin gibi başka mezheblerden olanlar ALEVİ KARDEŞLERİMİZEDE BU İFTİRAYI ATIYORLAR...BİR ZAMAN BİZİM MEMLEKETTEDE AYNI PİSLİĞİ HÜRRİYET GAZETESİ YAZARI BAŞKA BİR AHALİNİN SÖYLEDİĞİ DİYERE YAZMIŞTI DA ORTALIK KARIŞTI YANILMIYOR İSEM 20 YILA YAKIN BİR ZAMAN İÇİNDE OLAY OLMUŞTU..HER NEYSE BU KONULAR FARKLI ŞEYLER BİZİMLE İLGİSİ ÇOK FAZLA DEĞİL(AMA TAKİP ETMEYECEĞİZ ANLAMINDA SÖYLEMİYORUM...)

    UMARIM YARDIMCI OLMUŞUMDUR...
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: ATASAGUN - 28 Ekim 2006
kızılbaşlar ise benim bildiğim kadarıyla zerduşlardan gelme kökeni neydiği belirsiz cingenelerden daha aşağılık ağacın kanını parazitin emdiği gibi insanların öz değerlerini emen ve yerinden sapıttıran üç beş neydüğü belirsizdir.

Kendinize gelin!
Kızılbaşlar Türktür.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: Bilge Tonyukuk - 28 Ekim 2006
Kızılbaşların bir çoğu Türk'tür. Otağ'da mezhep ayırımcılığı yapılmasına izin vermeyiz. Konu hakkın da fikriniz yoksa bilmeden yazmayınız.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: nil - 28 Ekim 2006
Kızılbaşların bir çoğu Türk'tür. Otağ'da mezhep ayırımcılığı yapılmasına izin vermeyiz. Konu hakkın da fikriniz yoksa bilmeden yazmayınız.

Aynen sizin gibi düşünüyorum.
Bir çok yörede alevilere kızılbaş denildiğini sonradan öğrendim.Üniversiteye başladığımda bir arkadaşım ben aleviyim dediğinde inanın ne demek istediğini, anlamamış, aleviliğin ne olduğunu bilememiştim.Yarı yıl tatilinde babama  alevi ne demek diye sormuştum.Babam yüzüme bakarak yazıklar olsun ben seni bu saçma sapan şeyleri öğrenmen ,için mi okuttum demiş ve bana anlatmıştı.
    Böyle geri kalmışlığın, din bezirganlarının her fırsatta her zaman gündemde tutmaya çalıştıkları bir konunun Türkçü Otağında gündeme gelmesini yanlış buluyorum.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: 4_hilal - 28 Ekim 2006
Bildiğim kadarı ile kendinbilmez densiz sunniler alevilere kızılbaş diyor,işin içinde birazda aşağılama var...

Bu bildigim kadari dedigin bilgin yanlistir teknikTürk. Pek teknik bir yorum olmus :-)

Kizilbas ismini alan alevilerin bu ismi nasil aldiklarina dair onlarca yorum vardir ve alevi arastirmacilari bile bu konuda birbirleriyle hemfikir degillerdir.

bunu kisaca belirtmek istedim.


Halbuki aleviler öp öz Türktür.Hatta benim gördüğüm kadarı ile Türklüğün en insancıl,özgürlükçü,misafir perver ve dürüst insanlarındandırlar.Asıl aşağılık olan kara mollanın ta kendisidir.

Burdada tamamen olmasada kismen yaniliyorsun teknikTürk.

Bende kisaca bir iki konuya deginmek istiyorum, lakin uzun uzun anlatmak amacinda olsam, bu konuda kitap yazacak kadar uzun anlatirim.

Benim özellikle deginmek istedigim bir nokta vardir, onu belirtmek istiyorum öncelikle. Túrkiye'deki alevilerin ezici cogunlugunun Türk oldugu su götúrmez bir gercektir lakin Türkiye'de Türk olmayan bircok unsur, daha kolay diye, daha az zorluk var diye, gúya müslüman olurken, aleviligi secmislerdir. Bunu ermenisi, rumu, cerkezi, bosnagi, sürayanisi, hristiyan arabi ve daha bircok unsur yapmistir.
Aleviyim diyerek, kendilerini müslüman diye yamamayi basarmak isteyenlerin kullandigi silahlardan birisidir alevilik.
Bu son söyleyecegimi ilk absta söyledikten sonra söylemek istedigim sunlardir.

Türk'ler islama gecmeye basladiginda, yerlesik yasamiyorlardi. Yerlesik yasamayan Türkmenler(Yörük'ler) elbette tasinabilir cami yapamazlardi yaylalarda, bu obalar ve oymaklar elbette Türk'e has bir islami anlayis gelistirdiler ve eski dinlerindende bircok öge ile bunu harmanladilar. lakin Osmanli döneminde isler daha cok sarpa sardi, cünkü Osmanli devleti sünni bir anlayis ile yönetiliyordu. Alevi Türkmenler yerlesik düzene gecen Türk'ler tarafindan dislandi, horlandi yeri geldi ezildiler.
Bugün Tunceli, erzincan taraflarinda bakarsaniz eger, dagda yasayan bircok Túrk boyu kendini kürt sanmaktadir ve öyle tarif etmektedir. Halbuki bu dag obalarini bir gezseniz köylere bir baksaniz, tamamen Túrkmen kültúrü hakimdir. Cünkü zaten onlar Türkmendir. yerlesik düzende olan Túrk'ler tarafindan dislananlar, daglarda yaylalarda kalip kendine Kürt demislerdir. Sehirde yani ovada kalanlarda Túrk demislerdir. Halbuki ovada kalan aslen kürt olanlarda vardir, onlar Túrk'lesmislerdir.
Daga cikan Türk'ler ise cok zaman kürtlesmislerdir. Kürtce bilmeyen ama yinede kendine israrla kürt diyen Türkmen'ler vardir. Bu söylemleri siyasi degildir ama kürt diye tanimliyorlar kendilerini, dag Türk'ü/dagli Türk yani kürt diyorlar. Burdaki kürt ile normaldeki kürt denilen kirma insanlar kastedilmiyor ama kavram kargasina oldukca acik bir durum olduguda muhakkak.

Diger yandan meseleye Atsiz Ata en dogru yaklasimi yapmis ve araplarin kabilelerinin meselesidir demistir. herne kadar ehlibeytte olsa, dinen önemli bir aile mevzu bahis olsada, sonucta araplarin kabileleri arasinda olan bir mevzudur bu.

Hz Ali ilk halife olsaydi bize ne? Dördüncü halife olunca bize ne?

Sünnilerin hakli oldugu yönler var, alevilerin hakli oldugu yönler var.

Diger yandan aleviler hep sehirden dislanan zúmrelerden olustugu icin, hep birbirinden kopuk halde, her yaylada veya köyde veya dagda, farkliliklar arzeden bir alevilik türemistir. Bektasi'den bahseder aleviler halbuki bektasi Ahgmet yesevi'nin ögrencilerindendir, yada ögrencisinin ögrencisidir. Ahmet Yesevi naksilikteki zikir sistemine muhalif oldugu icin, yesevilik ismi ile yayilmistir dört bir yana, bektasi'ninde yesevi oldugu su götürmez bir gercektir.

BAlim sultan zamaninda hristiyanliktaki gibi, yada budizmdeki gibi monnik yani evlenmeyen ruhban sistemleri filanda girmistir, bu benim sahsi kanaatimce cok zedelemistir aleviligi veya bektasiligi.

bektasi tekkesi ordunun önemli bir kolunun resmi tekkesi haline gelmistir osmanli zamaninda, bu ara bektasilik kizilbaslilikla ayrilmalar göstermistir.

mesela alevilere hakaret etmek icin "mum söndü" gibi olaylardan bahsedilir, bu konu önemnlidir ve bir iki kelime söylemek isterim bu konuda.
Ilk önemli nokta dedigim kisim iste burda öne cikmaktadir. yahudilerde ve onlarin kimi emzheplerinde aile ici ensest durumlar normal karsilanmaktadir, asirlardan beridir kimi yahudiler bu ensest aile ici iliskileri bir ibadet gibi yerine getirirler muntazam olarak. Bu yahudi kollarindan biride mesela bizim topraklarimizda yasayan sabetayistlerdir. sabetayistlerin bircogunda bu mum söndü durumlari yasatilmaktadir.(hepsinde dersem yalan olabilir)
Bu sabetayistler Osmanli zamaninda kah vergiden kurtulalim, kah fazla dislanmayalim diye isimlerini müslúman ismi secer, kendilerinide alevi, bektasi veya kizilbas seklinde tanitirlardi. Cünkü sünniyiz deseler, ahali soracak, gel namaza, gel oruca falan diye. Iste aleviyim diye tanitmak onlarin kullandigi bir kilif olagelmistir, varliklarinida büyúk bir ihtisam ile sabetay olara veya baska yahudi kollari olarak sürdürmüslerdir, halada sürdürüyorlar.

Aleviler mum söndü gibi durumlari yapmazlar, cünkü islamdan önceki Türk ahlakindada bu túr cirkinlikler yoktur, ensest ilsikiler bilmem ne sapikliklar Türk ahlakinda hicbir zaman olmamistir. Bu tip hata isleyenleride, tez zamanda gebertmislerdir.

lakin diger yandan aleviler birbirinden kopuk olarak, her köyde ayri, her yaylada ayri ayri varliklarini sürdürmeye katlanmak zorunda kalinca, her köydeki yasli veya yetkili kisinin keyfine kalmistir olaylar. Bu sekilde olunca belkide bir köyde o yasli kisi bir sapikliga düsmús olabilir, bu sekilde bir hataya 1 kisi 2 kisi düstú diye alevilere vede dolayisiyla Türk'lere mum söndü falan filan yakistirmalari abestir, ayiptir.

Diger yandan ülkemizde kürt alevilerde vardir, Antep'te Tunceli'de yer yer varlar ve malatyada varlar diye biliyorum. Ama burda yine bilemedigimiz husus, daha önce anlattigim noktalardir. yerlesik düzenden dislananlar kendilerine kürt demislerdir, diger yandan yerlesik düzene gecen sünnilerde kendine Türk demistir halbuki kimi Türk kürt olmus bu olay sonucunda, kimi kürtte Türk olmustur.

mesela Cemal Sener bircogunuzun bilecegi bir isimdir ve bu konularda epey arastirmalar yapmistir ve yapiyor. Diger yandan rahmetli Mehmet Eröz'ün güzel arastima kitaplari vardir bu konuda. Verdigim isimlerden birisi alevi, biriside sünnidir.
tarafsiz olarak kaynaklar sunmak adina böyle yapiyorum.

Ben hizli hizli 3-5 seye deginmeye calistim.

Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: ömerfaruk - 28 Ekim 2006
Türk'ler islama gecmeye basladiginda, yerlesik yasamiyorlardi. Yerlesik yasamayan Türkmenler(Yörük'ler) elbette tasinabilir cami yapamazlardi yaylalarda, bu obalar ve oymaklar elbette Türk'e has bir islami anlayis gelistirdiler ve eski dinlerindende bircok öge ile bunu harmanladilar. lakin Osmanli döneminde isler daha cok sarpa sardi, cünkü Osmanli devleti sünni bir anlayis ile yönetiliyordu. Alevi Türkmenler yerlesik düzene gecen Türk'ler tarafindan dislandi, horlandi yeri geldi ezildiler



ASLINDA BEN OSMANLIYI HACI BEKTAŞİ VELİ KÜLTÜRÜNÜN YANİ ALEVİ KÜLTÜRÜN KURDUĞUNU BİLİYORDUM
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: 4_hilal - 28 Ekim 2006
Eger beylik olarak Osman bey ve ahalisini kastediyorsan haklisin.
devlet olmus Osmanliyi kastediyorsan, pek hakli degilsin.
Diger yandan ben haci bektasi veli kültürü diye kültürün varligini kabul etmiyorum.

Taptuk Emre dururken, Yunus Emre'ci olmak gibi birsey bu söz.

Ben pirler piri Ahmet Yesevi'yi birakip onun ögretilerini yaymaya calisan bir insana kültür atfetmem.

Aksemsettinci olmam, olursam hocasi Bayram'i Velici olurum.

Umarim dogru tanim yaptim kendi fikrimi.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: hasta_kurt - 29 Ekim 2006
Bildiğim kadarı ile kendinbilmez densiz sunniler alevilere kızılbaş diyor,işin içinde birazda aşağılama var...
Halbuki aleviler öp öz Türktür.Hatta benim gördüğüm kadarı ile Türklüğün en insancıl,özgürlükçü,misafir perver ve dürüst insanlarındandırlar.Asıl aşağılık olan kara mollanın ta kendisidir.
Haddinizi bilmenizi öneriyorum cümleler yanlış yerlere gidiyor yada yazında nokta ve virgüllere dikkat et ne demek aşşalık sunniler...
Kızılbaşlık konusuna gelince Alevilik bunların genel adıdır kendi aralarında kızılbaş tahtacı bilmem ne diye ayrılırlar kızılbaşların oluşum rivayetleri çok farklıdır bi rivayete göre savaşın birinde alinin alnına kan lekesi gelir o günden beri aliyi sevenlere kızılbaş denir gibi bir çok farklı rivayetler var.
Benim asıl deginmek istediğim konu hiç kimse Türkçülük bayragı altına sığınıp bu tip konulara giripte bu güzelliğimizi bozmasın bu gün hepimizde çok iyi biliyoruzki alevilerin yada kızılbaşların bir çoğu shp ile seçime giren partilarin içindedirler hepsinde bir kürt kardeşliği tutturulmuş gidiyor herifler sizi kabul etmiyor siz hala onlar bizden diye yırtınıyorsunuz o kadar çok begeniyorsan git cem evine git o partilere kürtlerin haklarınıda savun yazılarımdan kimse farklı şeyler cıkartmasın alevilerin yada kızılbaşların yada başkalarının içinde mutlakakı Türkçüler vardır ama bunların oranı oldukça dusuktur eger bi genelleme yapacak isek onların bizim gibi dusundugune degil tam tersine bizim gibi dusunmediklerine dair genelleme yapabiliriz...
esenlikle kalın...
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: TeknikTürk - 30 Ekim 2006
Bildiğim kadarı ile kendinbilmez densiz sunniler alevilere kızılbaş diyor,işin içinde birazda aşağılama var...
Halbuki aleviler öp öz Türktür.Hatta benim gördüğüm kadarı ile Türklüğün en insancıl,özgürlükçü,misafir perver ve dürüst insanlarındandırlar.Asıl aşağılık olan kara mollanın ta kendisidir.
Haddinizi bilmenizi öneriyorum cümleler yanlış yerlere gidiyor yada yazında nokta ve virgüllere dikkat et ne demek aşşalık sunniler...
Kızılbaşlık konusuna gelince Alevilik bunların genel adıdır kendi aralarında kızılbaş tahtacı bilmem ne diye ayrılırlar kızılbaşların oluşum rivayetleri çok farklıdır bi rivayete göre savaşın birinde alinin alnına kan lekesi gelir o günden beri aliyi sevenlere kızılbaş denir gibi bir çok farklı rivayetler var.
Benim asıl deginmek istediğim konu hiç kimse Türkçülük bayragı altına sığınıp bu tip konulara giripte bu güzelliğimizi bozmasın bu gün hepimizde çok iyi biliyoruzki alevilerin yada kızılbaşların bir çoğu shp ile seçime giren partilarin içindedirler hepsinde bir kürt kardeşliği tutturulmuş gidiyor herifler sizi kabul etmiyor siz hala onlar bizden diye yırtınıyorsunuz o kadar çok begeniyorsan git cem evine git o partilere kürtlerin haklarınıda savun yazılarımdan kimse farklı şeyler cıkartmasın alevilerin yada kızılbaşların yada başkalarının içinde mutlakakı Türkçüler vardır ama bunların oranı oldukça dusuktur eger bi genelleme yapacak isek onların bizim gibi dusundugune degil tam tersine bizim gibi dusunmediklerine dair genelleme yapabiliriz...
esenlikle kalın...
Arkadaşım ben şimdi sana ne diyeyim.Mutlu olacaksan kendini bilmez bazı sunniler diyeyim.Zaten bunu söylemeyi amaçlamıştım.Diğer yazılarımla beraber ard niyetsiz okursan anlarsın.Ben haddimi bilirim.Senden haddimi öğrenecek halim yok.Ailem sunnidir ve yaşadığımız coğrafyanın 1/3 ü alevidir.Sunni bir ailenin çocuğu olarak sunnilerdense alevileri daha çok severim.Bolca karşılaştırma yapma imkanımda oldu.

"hepimizde çok iyi biliyoruzki alevilerin yada kızılbaşların bir çoğu shp ile seçime giren partilarin içindedirler hepsinde bir kürt kardeşliği tutturulmuş gidiyor herifler sizi kabul etmiyor siz hala onlar bizden diye yırtınıyorsunuz o kadar çok begeniyorsan git cem evine git" .Sen herhalde kafasını ön yargılarına sıkıştırmış bir zatı muhteremsin.Git anadolunun alevi köylerini gezbakalım,bir tane kürt dostu bir tane kendini Türklükten farklı gören alevi görebilecekmisin.

Evet yıllarca aleviler SHP ye CHPye kaydı,biraz düşün bakalım neden.Senin gibi sunniler yıllarca milliyetçiliği,islamı kullanarak alevilere "kızılbaş,mum söndürmeci,pis,kafir,acem,...." diye hakaret etti,aşağıladı,aralarına almayıp dışladı.Aşağı gördü,hakir gördü,ben şahidim "alevi" diye döverek camilerinden kovdu(hemde 13 yaşındaki bir çocuğu).Kurtuluş savaşında hiç düşünmeden Atatürkün arkasında yer alan o yiğitler sabretti,sustu.Sen gibi milliyetçilerin, kendini allahın askerleri sanan kara molaların şerrinden korktukları içinde tam ters cenahta yer aldılar.Ama hiçbir zaman kürtçü olmadılar(kastım çoğunlukla içanadolu köyleri içindir).

Senin gibi sentezci sunni müslümanlarla camiye gireceğime onlar gibi Türklerle cem evine girerim daha iyi.Hiç değilse soydaşlarımla saz dinlerim.Kendi soydaşınıza ettiğiniz hakaretin,zulmün utancındansa huzur içinde soydaşlarımla dertleşirim.

Sen rivayetleri falan boş ver. 1- Alevilerin giyimine 2- İbadet şekline 3-Alevi dokuma-resimlerine 4- Alevi müziklerine 5- Alevi inanışlarına bak.Birde üşenme müslüman olmadan önceki Türklerin inanç yaşam ve sanatlarına bak.Anlarsın o zaman alevi Türklüğün neresindedir,sunni(müslüman olupta kendine müslümanlıktan başka dini sıfat arayan kesim) neresindedir.

Halen daha çamur atmaktan çekinmiyorsunuz.Sunni olmama rağmen size ben bile tahamul edemiyorum.Adamlara attığınız iftiralara katlanamıyorum,o gariplerim naapsım.Gidip sen gibi ülkü ocaklarınamı kaydolsun?Kendine söven sayan,aşağılayan ,hakaret eden,camisine bile sokmayan sentezcileremi katılsın?Akıl var mantık var!!!!Bu kadar dışlanma ve iftira ile ne yapsın bu adam!!!!Daha düne kadar evimin yanındaki camide vaaz veren imam hazretleri bile alevilere söverek,hakaret ederek vaaz veriyordu.Aynı safta dizildiğim alevi komşum/dostum kıpkırmızı dişini sıkarak dinliyor,bense utancımdan yerin dibine giriyordum.Naaapsın bu adam arkadaşım!!!!!!DÖNÜP BİDE KENDİ NUR (?) YÜZÜNE BAKSANA!!!

Aleviler Türkçülüğe sunnilerden çok daha yakındır.10 larcasını tanırım.Hiç kürtlere onlarda müslüman diyen alevi görmedim ama sunnisi gırla.

Aleviler Türktür ve bunu hiçbirzaman saklamazlar.Senin sentezcilerinden daha Türkçüdür!!!
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: GÖK-TÜRK - 08 Kasım 2006
"Ayağı çarıklı, başı kızıl sarıklı Türkmenler, Konya'yı da Oğuzeli'ne kattı. Allah biz Türkmenlerin yardımcısı olsun."- Hacı Bektaş Veli.

Aleviler-Kızılbaşlar Türktür. 40'lar meclisi, Koşuk,sav,sagu,deyiş sanatları ve dedeleri ile Ortaasya Türk kültüründen en renkli izleri barındırır bünyesinde. Ayrıca Alevilere Kürt diyenlere bir hatırlarma, Yavuz Sultan Selim alevileri keserken müttefiki idris-i bitlisi denen Kürt beyi ve diğer kürt aşiretleriydi. O yüzden Aleviler Kürtleri hiç sevmez.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: GÖK-TÜRK - 08 Kasım 2006
Bildiğim kadarı ile kendinbilmez densiz sunniler alevilere kızılbaş diyor,işin içinde birazda aşağılama var...
Halbuki aleviler öp öz Türktür.Hatta benim gördüğüm kadarı ile Türklüğün en insancıl,özgürlükçü,misafir perver ve dürüst insanlarındandırlar.Asıl aşağılık olan kara mollanın ta kendisidir.
Haddinizi bilmenizi öneriyorum cümleler yanlış yerlere gidiyor yada yazında nokta ve virgüllere dikkat et ne demek aşşalık sunniler...
Kızılbaşlık konusuna gelince Alevilik bunların genel adıdır kendi aralarında kızılbaş tahtacı bilmem ne diye ayrılırlar kızılbaşların oluşum rivayetleri çok farklıdır bi rivayete göre savaşın birinde alinin alnına kan lekesi gelir o günden beri aliyi sevenlere kızılbaş denir gibi bir çok farklı rivayetler var.
Benim asıl deginmek istediğim konu hiç kimse Türkçülük bayragı altına sığınıp bu tip konulara giripte bu güzelliğimizi bozmasın bu gün hepimizde çok iyi biliyoruzki alevilerin yada kızılbaşların bir çoğu shp ile seçime giren partilarin içindedirler hepsinde bir kürt kardeşliği tutturulmuş gidiyor herifler sizi kabul etmiyor siz hala onlar bizden diye yırtınıyorsunuz o kadar çok begeniyorsan git cem evine git o partilere kürtlerin haklarınıda savun yazılarımdan kimse farklı şeyler cıkartmasın alevilerin yada kızılbaşların yada başkalarının içinde mutlakakı Türkçüler vardır ama bunların oranı oldukça dusuktur eger bi genelleme yapacak isek onların bizim gibi dusundugune degil tam tersine bizim gibi dusunmediklerine dair genelleme yapabiliriz...
esenlikle kalın...
Arkadaşım ben şimdi sana ne diyeyim.Mutlu olacaksan kendini bilmez bazı sunniler diyeyim.Zaten bunu söylemeyi amaçlamıştım.Diğer yazılarımla beraber ard niyetsiz okursan anlarsın.Ben haddimi bilirim.Senden haddimi öğrenecek halim yok.Ailem sunnidir ve yaşadığımız coğrafyanın 1/3 ü alevidir.Sunni bir ailenin çocuğu olarak sunnilerdense alevileri daha çok severim.Bolca karşılaştırma yapma imkanımda oldu.

"hepimizde çok iyi biliyoruzki alevilerin yada kızılbaşların bir çoğu shp ile seçime giren partilarin içindedirler hepsinde bir kürt kardeşliği tutturulmuş gidiyor herifler sizi kabul etmiyor siz hala onlar bizden diye yırtınıyorsunuz o kadar çok begeniyorsan git cem evine git" .Sen herhalde kafasını ön yargılarına sıkıştırmış bir zatı muhteremsin.Git anadolunun alevi köylerini gezbakalım,bir tane kürt dostu bir tane kendini Türklükten farklı gören alevi görebilecekmisin.

Evet yıllarca aleviler SHP ye CHPye kaydı,biraz düşün bakalım neden.Senin gibi sunniler yıllarca milliyetçiliği,islamı kullanarak alevilere "kızılbaş,mum söndürmeci,pis,kafir,acem,...." diye hakaret etti,aşağıladı,aralarına almayıp dışladı.Aşağı gördü,hakir gördü,ben şahidim "alevi" diye döverek camilerinden kovdu(hemde 13 yaşındaki bir çocuğu).Kurtuluş savaşında hiç düşünmeden Atatürkün arkasında yer alan o yiğitler sabretti,sustu.Sen gibi milliyetçilerin, kendini allahın askerleri sanan kara molaların şerrinden korktukları içinde tam ters cenahta yer aldılar.Ama hiçbir zaman kürtçü olmadılar(kastım çoğunlukla içanadolu köyleri içindir).

Senin gibi sentezci sunni müslümanlarla camiye gireceğime onlar gibi Türklerle cem evine girerim daha iyi.Hiç değilse soydaşlarımla saz dinlerim.Kendi soydaşınıza ettiğiniz hakaretin,zulmün utancındansa huzur içinde soydaşlarımla dertleşirim.

Sen rivayetleri falan boş ver. 1- Alevilerin giyimine 2- İbadet şekline 3-Alevi dokuma-resimlerine 4- Alevi müziklerine 5- Alevi inanışlarına bak.Birde üşenme müslüman olmadan önceki Türklerin inanç yaşam ve sanatlarına bak.Anlarsın o zaman alevi Türklüğün neresindedir,sunni(müslüman olupta kendine müslümanlıktan başka dini sıfat arayan kesim) neresindedir.

Halen daha çamur atmaktan çekinmiyorsunuz.Sunni olmama rağmen size ben bile tahamul edemiyorum.Adamlara attığınız iftiralara katlanamıyorum,o gariplerim naapsım.Gidip sen gibi ülkü ocaklarınamı kaydolsun?Kendine söven sayan,aşağılayan ,hakaret eden,camisine bile sokmayan sentezcileremi katılsın?Akıl var mantık var!!!!Bu kadar dışlanma ve iftira ile ne yapsın bu adam!!!!Daha düne kadar evimin yanındaki camide vaaz veren imam hazretleri bile alevilere söverek,hakaret ederek vaaz veriyordu.Aynı safta dizildiğim alevi komşum/dostum kıpkırmızı dişini sıkarak dinliyor,bense utancımdan yerin dibine giriyordum.Naaapsın bu adam arkadaşım!!!!!!DÖNÜP BİDE KENDİ NUR (?) YÜZÜNE BAKSANA!!!

Aleviler Türkçülüğe sunnilerden çok daha yakındır.10 larcasını tanırım.Hiç kürtlere onlarda müslüman diyen alevi görmedim ama sunnisi gırla.

Aleviler Türktür ve bunu hiçbirzaman saklamazlar.Senin sentezcilerinden daha Türkçüdür!!!


Yüce Allah senin gibileri başımızdan eksik etmesin TeknikTürk kandaşım. Bende Aleviyim, bende Türkmenim. Ve kendini milliyetçi zanneden bu aşağılık mollaların saldırılarından İllallah etmiş biriyim. Her fırsatta bize saldırdılar, dövdüler, aşağıladılar. Ama biz kültürümüzü, Ortaasya Türk kültürünün en güzel en seçme ürünlerini bu şerefsizleri umursamadan yaşatmayı başardık. Ve şimdi dönün bakın, kim Türklüğe daha yakın. Bizler safkan Türküz. Gözlerimdeki çekiklik ise dedelerimden kalmadır. Siz yobazlara ise hiçbir şey söylemiyorum. Allah sizi bildiği gibi yapsın sayın Hasta_kurt. Siz arabesk dinleyip Arap kültürünü yaşatırken, bizler semahımızla, koşuklarımızla, deyişlerimizle Türklüğün en güzel sanatlarını yaşatmaya ve sizin gibi mollalara papuç bırakmamaya devam edeceğiz.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: alpturan - 08 Kasım 2006
MÜSLÜMANLIĞIN ARAPÇA YORUMUNA SUNNİLİK DENİR(SUNNİLİĞİ SEÇEN KANDAŞLARIM ALINMASIN HERKESİN KENDİ GÖRÜŞÜ)
MÜSLÜMANLIĞIN TÜRKÇE YORUMUNA ALEVİLİK DENİR MESELA
ALEVİLER İBADETLERİNİ CEM EVİNDE YAPARLAR ŞİMDİLERDE ORALARI HEP PKK'NIN BAZI YERLER HARİÇ CEM EVİ ARAPÇA CAMİİ DEMEKTİR YANİ TOPLANMA YERİ

KIZILBAŞLIK İSE BİR SAVAŞ SIRASINDA HZ.ALİ TARAFTARLARININ DÜŞMANLA BİRBİRLERİNE KARIŞMAMAK İÇİN BAŞLARINA KIZIL BİR ÖRTÜ BAĞLAMALARINDAN GELİYOR

ALEVİLERİN CAMİİLERİ YOKTUR ÇÜNKÜ ONLAR ESKİDEN BERİ GÖÇEBE YAŞARLAR ŞİMDİDE YAYLA VAR BİLİYORSUNUZ

BEN TÜRKMENİM ALEVİYİM FAKAT KESİNLİKLE ALEVİLİĞİ SAVUNMAK AMACINDA DEĞİLİM BİZLERİNDE ZAMANINDA YAPTIĞI BÜYÜK HATALAR VAR FAKAT ŞİMDİLERDE SUYUN YAVAŞ YAVAŞ YATAĞINI BULDUĞUNU SÖYLEMELİYİM BİZ DE BU  AŞAMYA KATKI YAPARAK HIZLANDIRMALIYIZ BÖLEREK YIKARAK DEĞİL SADECE BİLDİKLERİMİ AÇIKLADIM BENCE BU BAŞLIĞIN TÜRKÇÜLÜKLE BİR İLGİSİ YOK FAKAT AÇILMASININ BİZLERE ÇOK YARARI VAR
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: alpturan - 08 Kasım 2006
Bildiğim kadarı ile kendinbilmez densiz sunniler alevilere kızılbaş diyor,işin içinde birazda aşağılama var...
Halbuki aleviler öp öz Türktür.Hatta benim gördüğüm kadarı ile Türklüğün en insancıl,özgürlükçü,misafir perver ve dürüst insanlarındandırlar.Asıl aşağılık olan kara mollanın ta kendisidir.
Haddinizi bilmenizi öneriyorum cümleler yanlış yerlere gidiyor yada yazında nokta ve virgüllere dikkat et ne demek aşşalık sunniler...
Kızılbaşlık konusuna gelince Alevilik bunların genel adıdır kendi aralarında kızılbaş tahtacı bilmem ne diye ayrılırlar kızılbaşların oluşum rivayetleri çok farklıdır bi rivayete göre savaşın birinde alinin alnına kan lekesi gelir o günden beri aliyi sevenlere kızılbaş denir gibi bir çok farklı rivayetler var.
Benim asıl deginmek istediğim konu hiç kimse Türkçülük bayragı altına sığınıp bu tip konulara giripte bu güzelliğimizi bozmasın bu gün hepimizde çok iyi biliyoruzki alevilerin yada kızılbaşların bir çoğu shp ile seçime giren partilarin içindedirler hepsinde bir kürt kardeşliği tutturulmuş gidiyor herifler sizi kabul etmiyor siz hala onlar bizden diye yırtınıyorsunuz o kadar çok begeniyorsan git cem evine git o partilere kürtlerin haklarınıda savun yazılarımdan kimse farklı şeyler cıkartmasın alevilerin yada kızılbaşların yada başkalarının içinde mutlakakı Türkçüler vardır ama bunların oranı oldukça dusuktur eger bi genelleme yapacak isek onların bizim gibi dusundugune degil tam tersine bizim gibi dusunmediklerine dair genelleme yapabiliriz...
esenlikle kalın...
SENİN YAPTIĞIN APAÇIK TÜRKLERİ AYIRMAKTIR .UNUTMA YARIN VATAN ZOR DURUMA DÜŞTÜĞÜNDE  SEN NASIL VURUŞACAKSAN BEN DE SENİN YANINDA VURUŞACAĞIMI  MİLYONLARCA TÜRKMEN YİĞİDİ GİBİ
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: adembeg - 15 Kasım 2006
TÜRK TÜRKTÜR. GAYRISIDA AYRINTIDAN BAŞKA BİŞEY OLMAZ Kİ AYRINTI BİZİ İLGİLENDİRMEMELİ. TÜRK İSEK KENDİMİZİ BAŞKA ETİKETLERE, SARMALLARA, ÇIKMAZLARA SOKMAMIZIN MANASI YOKTUR. TANRI TÜRK'Ü KORUSUN!!!
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: alpturan - 15 Kasım 2006
ÇOK DOĞRU SEN SUNNİSİN SEN ALEVİSİN DİYE BİR AYRIM TÜRK ARASINDA OLMAMALIDIR VE DE KİMSENİN HADDİNE DEĞİLDİR
TANRI TÜRK'Ü KORUSUN VE EVREN HAKİMİ KILSIN
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: esasturk - 04 Aralık 2006
benim bildigim kadariyle , kizilbaslar alevidir

Alıntı
Kızılbaş adı Şiiliğin bu koluna mensup olanların ilk zamanlarda kızıl taç ve hırka giymelerinden dolayı verilmiştir. Sasaniler çağında Zerdüşt dinine bağlı Mazdek taraftarlarının benimsediği bu kıyafet, İslâmiyetten sonra Bâtıniler tarafından kabul edilmişti. Bâtınilere bundan dolayı muhammere (kırmızı elbise giyenler) adı verilir. Şiiliğin imamiye mezhebini benimseyen ve Safevi devletini kuran Erdebil safilerinin 12 dilimli kızıl taç giymeleri bu geleneğin devamıdır. Safiyeddin Erdebili'nin torunlarından şeyh Cüneyd (öl. 1460) Suriye, Anadolu ve Azerbaycan'daki Şii-Bâtıni boyları ile Sımavna kadısı oğlu Bedreddin taraftarlarını kendi çevresinde toplayarak giriştiği dini-siyasi hareket sırasında öldürüldükten sonra Erdebil sufileri Cüneyd'in oğlu şeyh Haydar'a pir olarak bağlandılar

http://www.dunyadinleri.com/kizilbaslik.html
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: esasturk - 04 Aralık 2006

Alıntı
ÇOK DOĞRU SEN SUNNİSİN SEN ALEVİSİN DİYE BİR AYRIM TÜRK ARASINDA OLMAMALIDIR VE DE KİMSENİN HADDİNE DEĞİLDİR

aleviler turk degildir!!!

irandan gelmeldir, askiden atesperes olan bu insanlar , Hz muhammed zamaninda ikicilik cikartmak icin boyle bir din uydurmuslardir!!!
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: alpturan - 06 Aralık 2006
insanın asabını çıkartma
senin gibiler bizleri Türkten saymaz ama hainlerle din kardeşi olursunuz
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: alpturan - 06 Aralık 2006
Osmanlı'nın kuruluşunda Alevi Türkmenler yer almıştır.Kaynaklarla sabittir.Hatta Orhan gazi;Hacı Bektaşı Veli'nin elini öpmüş ve Yeniçeri ocağı ismini ondan almıştır.Bu da kaynaklarla sabittir.Ne zaman ki Osmanlı'nın kanı Türklükten uzaklaşmış o zaman Alevi toplumla aralarındaki ipler kopmuştur.Buda kaynaklarla sabititir.
Şunu belirtmek isterim ki;biz güçlendikçe bu otağa yapılan saldırılarda artacaktır ve bizi yıldırmak isteyeceklerdir.Türkler arasında bölücülük yapacaklardır.Bunu da sadece din ile yapmaya çalışacaklardır.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: Deli - 06 Aralık 2006
    Açıkçası Aleviler hakkında güzel şeyler duymadım ama duyduğum şeyleri gözümlede görmedim.Aleviler hakkındaki öz fikrim "hepsi bir olmuyor".Acayip ,değişik inanışları olanda var beş vakit namazını kılap,cem evine gidenide var.

     Alevilerin pek çoğu Sosyalist zanneder kızardım ama burda Türkçü-Alevi Irkdaşlarımı görünce tabi bu kızgınlığım biraz dindi.Hele şehit Alp Er Tunga Uytun'un da Alevi olduğunu öğrendim ki ,Alp Er Tunga yaşamını ve ölümünü kıskandığım bir şehittir.Dedim ya "Alevilerin hepsi bir olmuyor".Zaten Alevilere duyduğum kızgınlık onların genelinin Sosyalist olamsından kaynaklanıyordu.

     Kızılbaşlık konusunda ise Prof. Dr. Ethem Ruhi Fiğalı Türkiye'de Alevilik ve Bektaşilika adlı kitabında Kızılbaşlar hakkında şunları yazmış.

      "Anadolu  Alevilerine verilen bir  başka isim de Kızılbaşlıktır.Onaltıncı yy.dan itibaren Osmanlı kaynaklarında ve bugün bile halk arasında fevkalade menfi  anlamda kullanılan bu kelime ,aslında bizim tarihimizde  kırmızı börk  vaya başlık giyen sünni-alevi  bütün Türkmenlere söylenmiştir".

       Yani bu yazıya göre; zamanında Kızılbaş sadece Alevilere değil  bütün Türkmenlere verilen ortak admış.Demek ki sonradan siyasi sebepler yüzünde ayrı Alevilere verilmiş.Buda Türkmenlerin deliliği yüzünden olacak.Çünkü Türkmenler Selçükludan bu yana Batı Türk devletinin başını ağrıtmışlardır.Keza verilen tarihe bakılırsa Celali isyanlarının başladığı dönemlerdir.

      "Nitekim Türkmen boyları arasında Karakalpak,KızılbörkKızılbaş,Karabörk,Yeşilbaş,Akbaş ve birçok benzeri isimlere rastlanmaktadır.

      Esasen insan,oymak,boy ve uruk isimlerinde kullanılan börk,Türklerin eski bir baş giyimidir.Bildiğimiz kadarıyla Hun Türkleri,Çiğiller,göçebe Kazaklar ve Oğuzlar beyaz keçe börk giymişlerdir.13. yy.da  Konya'yı feth eden Türkmenlerin "siyah libas lı,kızıl börklü,ayaları çarıklı"olarak nitelendirilir..Keza Osman Gazi'nin giydiği fes büyüklüğünde kırmızı kadife ve çuhadan yapılmış ve üzerine Tatar usulünde  destar sarılan börküne ,Börk-i Horasani denirdi.Kaldı ki kırmızı renk Türklerin pek düşkün olduğu bir renktir..........Allahaddin Beğ,Orhan Gazi ye "Han'ım !Senin askerine bir alamet koyalım ki,başka askerde olmasın.Etraftaki beğlerin börkleri kızıldır,senin ki ak olsun.........Türklerin Batıya yürüyüşleri sırasında içinden geçtikleri coğrafya bve kültürlerden bir takım izler bırakmasına rağmen,özü itibariyl Orta Asya gelenek ve görneklere İslami bir mahiyet ve manaya büründürülmeye  çalışılmış tazahürden başka birşey değildir..İslam öncesi inanışımız tabiri caizse İslamlaştırılmıştır". denilmekte.


        Birinin hakkında hüküm verirken önce ırkına sonra fikrine bakarım,davranışı,hali hareketi,huyu sonra gelir.Türk Milliyetçisi olmayan öz kardeşim dahi olsa bana uzak,Tanrıya yakın olsun.

         Saygılarımla

 
 
    
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: TeknikTürk - 07 Aralık 2006

Alıntı
ÇOK DOĞRU SEN SUNNİSİN SEN ALEVİSİN DİYE BİR AYRIM TÜRK ARASINDA OLMAMALIDIR VE DE KİMSENİN HADDİNE DEĞİLDİR

aleviler turk degildir!!!

irandan gelmeldir, askiden atesperes olan bu insanlar , Hz muhammed zamaninda ikicilik cikartmak icin boyle bir din uydurmuslardir!!!

Saçmalama arkadaşım,git önce tarihini oku.Osmanlıyıda , Selçukluyuda alevi Türkler kurmuştur.Selçuklu Halifeye yakın olup devletini genişletme,Osmanlıda halifelikle namlanma hevesine kapılmadan öncesi Türklerin ezici çoğunluğu alevidir.1. olaydan sonra aleviler sunnileşmeye başlamış,2. olaydan sonra sunnileşme hızlanmış, celali isyanlarında neredeyse 100.000 alevi Türkmen soydaşımızın katledilmesi ilede sunnilik ezici hale gelmiştir.Alevilik TÜM DÜNYADA TÜRKLERE ÖZGÜDÜR.TÜRKÜN İSLAM YORUMUDUR.

Alevileri en çok neden seviyorum biliyormusun,senin gibi iftiracı,cahil insanlara rağmen neredeyse 1000 yıldır  Türklüklerini ve kültürlerini koruyorlar.Sunnilerden senin gibi düşünen kesim günü gelecek Türk kültürünü unutturup arap kültürünü din diyerek ...vs diyerek yok edecek,dilimizi neredeyse arapçaya çevirecek.İşte o gün Türklüğü yeniden öğrenmek için  ALEVİLERE bakmamız gerekecek.Üşenmeyin ,özellikle iç anadolunun alevi köylerini gezin,safi Türk kültürü göreceksiniz.Ve bu kültürün bilinçli bir şekilde çok güzel korunduğunu göreceksiniz.Tavsiye ederim sende git.Biraz insanlık görürsün.

Ayrıyeten alevilik sadece anadoluda yoktur.Hatta aleviliğin en zayıf olduğu yer anadoludur.Özbekistana,Türkmenistana,Kazakistana,Azerbaycana gidin çoğunluğun alevi inancında olduğunu görürsünüz.Şimdi sevgili kardeşim,Türkmenler aslında Türk değil-iranlı;Özbekler aslında Türk değil-iranlı,Azeriler aslında Türk değil-iranlı ...vs bi sen Türksün.Aferin.Türklükte babanın malı.

Alevi değilim ama Alevi soydaşlardan bu densizler için özür diliyorum.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: TeknikTürk - 07 Aralık 2006
Not : İranlıların Şii lik yorumu ile Türkün Alevilik yorumu arasında okyanuslar kadar fark vardır.Tek ortak noktası 12 imamdır.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: nil - 07 Aralık 2006

Alıntı
ÇOK DOĞRU SEN SUNNİSİN SEN ALEVİSİN DİYE BİR AYRIM TÜRK ARASINDA OLMAMALIDIR VE DE KİMSENİN HADDİNE DEĞİLDİR

aleviler turk degildir!!!

irandan gelmeldir, askiden atesperes olan bu insanlar , Hz muhammed zamaninda ikicilik cikartmak icin boyle bir din uydurmuslardir!!!

Aldığı isim esasTÜRK ama Türk olmaktan  uzak bir arkadaş, yazdıkları beni dehşete düşürdü.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: ulubeyli - 25 Aralık 2006
Daha önceleri bu konuda yaptığım uzun araştırmalar sonunda tesbitlerimi paylaşayım;

-Aleviler İslamiyeti Türk Kültürüyle yorumlamışlar,
-Türk örflerine göre ibadet etmişler
-Hz. Ali şehit edildiğinde o kadar çok üzülmüşler ki, o yüzden Ali'yi svenler manasında kendilerine Alevi denilmiş,
-Osmanlı Sünniliğin önderi, dünyada yayan olduğundan, kendilerini Alevi kabul edenleri sünnileştirmek için bir takım zorlamalar yapmış, hatta zulm etmiş,
-Çok sevdiğim bir Türk; Dadaloğlu'nun unutulmaz lafını şimdi bile hep söylerim; "ferman padişahınsa, dağlar bizimdir" (başımızdaki molla iktidarın uşaklarına atfen...)
-Elbette bu durumu çıkarları için kullanan, kendini alevi gösteren, ayrılıktan medet uman suistimalciler de herzaman çok olmuştur ama özetle;
-Aleviler ÖZ TÜRK dür.
-Kendini Öp Öz Türk Kabul Eden Bütün Alevi Kardeşlere Selam Olsun..
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: börtçeni - 25 Aralık 2006
ırkdaşlar kendimize gelelim  önce Türküz GÖK TANRI TÜRKÜ KORUSUN
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: brakisefal - 25 Aralık 2006
elimde bir kaynak var.zerre yorum yapmadan aktarıyorum

SORUNLARIYLA GÜNEY DOĞU ANADOLU GERÇEĞİ-MEHMETÇİK VAKFI YAYINLARI-SELAHATTİN ÇETİNER(emekli korgeneral eski içişleri bakanı)

(...)
2.Kızılbaşlar:Bir kısım Türkmenlerdir.Şaman inancına bağlı oldukları dönemde, Şaman dini liderleri başlarına kırmızı külah giyerler ve dini ayinleri bu kıyafetle yönetirlerdi.Türkmenler müslüman olduktan sonra bazı Türkmen boylarında dedeler bu kırmızı külahı giyme adedini sürdürdüler.Kızılbaş ismi bu nedenle yani hocanın başlığının,külahının kızıl renkte olması sebebiyle verildi,takıldı,kaldı...

Kızılbaşlarda mum söndürme(...) adeti yoktur.Bu onlara atılmış bir iftiradır.Kars ve Ağrı ili bölgesinde ben bu toplulukları gördüm, kısmen tanıdım.(...) tam kapanma,örtünme, kadını toplumun dışında tutma,adeta hor görme adetlerini uygulaMAdıkları izlenimini edindim.onların hala Orta Asya'da yaşamış olan eski Türk boylarının dini olan Şamanlığın bazı kurallarını yaşattıkları ve iyi vatandaş oldukları kanaatine vardım.

Aleviler Türkmen ananesine,Şaman töresine de bağlı kalmışlardır.İslam dininin haram ettiği kaidelerin bir kısmını uygulaMAmış; şarabı,sazı,raksı dışlamamış, kadınları sosyal hayatın dışına itip kara çarşaflara büründürmemişlerdir.(...)
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: brakisefal - 25 Aralık 2006

Alıntı
ÇOK DOĞRU SEN SUNNİSİN SEN ALEVİSİN DİYE BİR AYRIM TÜRK ARASINDA OLMAMALIDIR VE DE KİMSENİN HADDİNE DEĞİLDİR

aleviler turk degildir!!!

irandan gelmeldir, askiden atesperes olan bu insanlar , Hz muhammed zamaninda ikicilik cikartmak icin boyle bir din uydurmuslardir!!!

aleviler Türk değildir diyen, üstüne üstlük bunu eşsiz ünlem işaretleri ve değerli islami bilgileri ile kanıtlayan arkadaşa cehaletini bir an önce gidermesini, gideremiyorsa bir an önce ülkü ocaklarını mekan belleyip orada kendi fikirdaşlarıyla oturup çay partileri vermesini öneririm.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: BİROL TAŞTAN - 25 Aralık 2006
SELAM arkadaşlar Türkiyemizde Cumhuriyetin Demokrasinin vede Laikliğin  koruyucuları Ordu Aleviler vede Ülküdaşlardır unutmayın.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: karakuş - 05 Ocak 2007



           sevgili soydaşlarım
     
     ben bizim deyişimizle bektaşiyim ama halkımızın cogunun deyişiyle alevi veya kızılbaş veya da tahtacıyım.Biz TÜRKLER için bunun anlamı kısaca şu.HÜNKAR HACI BEKTAŞ VELİ ve YOLDAŞLARI ile birlikte SAYGIDEGER TÜRK BÜYÜGÜ OLAN HOCA AHMET YESEVİ tavsiyesi ve ögretilerini ki bunlar islamı bozmadan esaslarına sadık kalarak arapların din diye kendi kültürlerini islama karıştırmaları biz TÜRKLERİ rahatsız etmiş vede HÜNKAR ve YOLDAŞLARI Anadoluya gelerek TÜRK kültürünü bozmadan islami esasları uygulamalarıdır.Bu şu anlama gelmez herkes aynıdır demek degil bu gerçek olan ama bazı sapkınlar bu gerçegi kendileri gibi saptırmaya çalışıyorlar.Ben bu konuda kısaca diyorumki söylenen deyişleri semahları ve duazları bir dinleyin islama aykırı birşey güremezsiniz ve burası daha önemli TÜRK kültüründen farklı bir kam duası veya orta asya dans figürlerinden de başka bir şey göremezsiniz.Ben bu ögretileri yani BEKTAŞİLİGİ rahmetli babamdan (babam bektaşi babasıdır aynı zamanda) TÜRKÇÜLÜGÜ DE RAHMETLİ BAŞBUGUMUZ ALPARSLAN TÜRKEŞ DEN(kendi istegi ile uzun süre hem sivil hemde polis koruması son güne kadar yanında kaldım) ögrendim bilgi kaynaklarım bunlar

                   ZAFER ÖZÜNÜ TÜRKLÜGE ADAYANLARIN VE TÜRKÜN VARLIGI İÇİN TANRIYA AVUÇ AÇANLARINDIR
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: ARSLAN YABGU - 09 Ocak 2007
Oldukça yanlış anlaşıldığını farkettiğim ve Türkçülük adına hakarete bile uğrayabildiğini gördüğüm " KIZILBAŞLIK"  kavramının ne olduğunu kısaca şu cümle ile özetleyebilirim....

KIZILBAŞLIK ANADOLU TÜRKLÜĞÜ'NÜN ÖZÜ VE MERKEZİDİR....

Kızılbaşlık başka da birşey değildir....

Hemen hemen tüm kaynaklarda Türklerin kılıç zoru ile müslüman olduğu, İslamın emevi abbasi (sünni) yönüne karşılık , ehli-beyt (Alici) anlayışını kabul ettiği ısrarla belirtilmektedir.
Kendileri de pek çok kıyıma uğramış olduklarından dolayı aynı şekilde arap kıyımına uğrayan Türkler de İslamın Hz.Muhammedin soyunu ön plana çıkartan ve baskılardan dolayı mecburi olarak nispeten daha gelişmiş adalet ve inanç sistemine sahip olan ve özgür bir yaşam süren Türklerin şamani iinançlarına daha yakın bulunan  ehli-beyt anlayışını kitleler halinde kabul etmişlerdir.

TATSIZ TÜRK BOLMAZ , BÖRKSÜZ BAŞ BOLMAZ....

Şamani inaçlardan gelen ateşe saygı, ateşin yakıcılığının kötülükleri yok ettiği inancı tarih boyunca Türk inanç sisteminde  aynı zamanda ateşin rengi olan kızıl lığı ve kırmızı rengi ön plana çıkarmıştır.

Kızıl ve Al  sözcükleri Türklerde kırmızı renge verilen adlardır...

al renk(kırmızı) Türklerde her zaman değerli olmuş ve saygı görmüştür....Al, bir renk olmaktan öte  " ulu:yüksek:erişilmez:değerli"
anlmlarında kullanılmıştır.

Altay : ulu erişilmez dağ : ULUDAĞ demektir....

PARA PEŞİN KIRMIZI MEŞİN.....

avcılık ve dericilikle uğraşan Türklerin derinin kırmızı renkli olanını değerli saymaları yine kızıl-kırmızı renge duyulan saygıdan dolayıdır...

yine Türkçe bir sözcük olan " Altın" ın anlamı ise AL:kırmızı  TIN:Ten:Deri   den türemiş  " kırmızı deri " dir....kızıl renge duyulan saygı doğada bulunan en değerli madenlerden biri(Altın)e verilmiştir....

Doğum yapan kadını AL basar (ALBASTI)
Bu yüzden başına kırmızı bez(kurdela v.s.) bağlanır....

yeni evlenen genç kızın beline kırmızı bez(kurdela v.s.) bağlanır....

Tuva Cumhuriyetinin başkentinin adı : KIZIL dır....

İyi bir araştırmacı bu örnekleri artırabilir....

Yukarıda açıkladığım örneklerin de anlattığı üzere Türkler tarafından kızıl renge duyulan saygı başlarına taktıkları başlığa(Börk) da yansımış, kullandıkları başlıkların tepe kısmını kırmızı renk ile taçlandıırmışlardır....

KIZILBAŞLIĞIN BUGÜN İLERİ SÜRÜLEN ALEVİLİK İLE UZAKTAN VEYA YAKINDAN İLGİSİ YOKTUR....MALAZGİRT SAVAŞI İLE ANADOLUYA GİREN TÜRKMENLERİN EZİCİ ÇOĞUNLUĞU KIZILBAŞTIR....

KZILBAŞLIK BİR TÜRK-ŞAMAN GELENEĞİDİR....

KIZILBAŞLIK,  İSLAMIN ORTAYA ÇIKMASINDAN ÇOK ÖNCELERİ DE VARDIR.....

KIZILBAŞLIK BİR İSLAM GELENEĞİ DEĞİLDİR...

Kızılbaşlığı lütfen bir İslami anlayış olarak algılamayınız....

Kurucu unsuru kızılbaş Türkler olan osmanlı devleti zaman içinde (özellikle fatih sultan mehmet den itibaren) Türk özünden uzaklaşmaya başlamış.....İrandan gelen farsi mollaların ve diğer dönme ve devşirmelerin devlet ve hanedanlık içinde büyüyen etkinliklerinden dolayı Türklük kendi öz yurdunda maalesef aşağılanmış....

Köprülü mehmet paşa-kuyucu murat paşa ( ki hiç biri Türk asıllı değildir) v.b. gibi itlerin katliamlarına tabi tutulan kızılbaş Türkler
maalesef zaman içinde övünerek belirttikleri KIZILBAŞ lıklarını terketmek zorunda kalmışlar ve kızılbaşlığın yerini alevilik almıştır...


Yetər zülüm! Yetər zülüm!


Mən bir Şahsevənəm!
Bircə Tək bir Şah sevmişəm:
Şah İSMAYIL:
Şahlar Şahı
Dağlar Şahı...
qızıl, Qızılbaşlar Şahı
Türklər Şahı...
Mən bir Qızılbaş insanı
Tanrım dağım
Türkdür Sazım
Sözdür Sözüm
Tanrım Sözüm
Sözüm Türküm
Türkdür Tanrım...

Mən bir Qızılbaş insanı
Mərdlikbilməz əcəm tülküdən usandım
Türk İgidlər Qızıl başını qaldırsın
Haray salsın
Fars kökünü dibdən qazsın!
Mərdsizliyi boğsun atsın!
Yetər zülüm! Yetər zülüm!


                            Şahsevənoğlu


yukarıda bir şiirini verdiğim şahsevenoğlu günümüzde halen iranda yaşayan ve 750-800 bin kadar nufusa sahip olan " şahsevenler " adı verilen bir Türk topluluğuna ait kişidir...

Ankara savaşında karşılaştıkları sırada yıldırım beyazıt farsça, Timur ise Türkçe konuşuyordu....

Ne gariptir ki çaldıran savaşında Yavuz farsça, şah ismail ise yine Türkçe konuşuyordu....

özet:

Kızılbaşlık islamın bir yorumu değildir....İslamın bildirilmesinden önce de Türkler arasında vardır....Alevilik ile ilgili olmasının tek nedeni Türklerin islamın ehli-beyt yorumuna ilgi göstermiş olmaları ve kızılbaşlığın  tamamen temelsiz iddialar ile değerinin düşürülmüş olması ve Türklerin mecburen Alevi deyimini kullanmaya başlamış olmalarıdır....

Bu konu oldukça hassadır... Tüm önyargılardan uzak incelenmelidir.....

Bu konuda başvurulacak önemli güncel kaynaklardan biri de , kendi içinde de sayısız kaynaklar içeren  Nihat ÇETİNKKAYA tarafından hazırlanmış olan KIZILBAŞ TÜRKLER adında ki araştırmadır....

Okumanızı öneririm...

Tahmin ediyorum ki, konu hakkındaki bazı önyargı ve meraklar ortadan kalkacaktır...

TANRI TÜRK'Ü KORUSUN....









Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: ARSLAN YABGU - 09 Ocak 2007
Yeter zülüm! Yeter zülüm!


Men bir Şahsevenem!
Birce Tek bir Şah sevmişem:
Şah İSMAYIL:
Şahlar Şahı
Dağlar Şahı...
qızıl, Qızılbaşlar Şahı
Türkler Şahı...
Men bir Qızılbaş insanı
Tanrım dağım
Türkdür Sazım
Sözdür Sözüm
Tanrım Sözüm
Sözüm Türküm
Türkdür Tanrım...

Men bir Qızılbaş insanı
Merdlikbilməz acem tülküden usandım
Türk İgidler Qızıl başını qaldırsın
Haray salsın
Fars kökünü dibden qazsın!
Merdsizliyi boğsun atsın!
Yeter zülüm! Yeter zülüm!


                                     Şahsevenoğlu


http://savasahsevenler.blogspot.com   adresinde bulunan orjinal şiiri kopyalayıp yapıştırdığımdan dolayı bazı harfler çıkmamıştır... Şiirin harfleri düzeltilmiş hali yukarıdaki gibidir....
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: brakisefal - 10 Ocak 2007
Arslan Yabgu ırkdaşım, hoşgeldiniz.
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: tarihci - 12 Ocak 2007
kandaşlarım kürtleri tartışmak varken Türklüğü ortada olan Türkmen Alevi kandaşlarımızı tartışmayalım derim...
Bunlar ümmetçilerin oyunlarıdır..oyuna gelmeyelim...
Başlık: Ynt: KIZILBAŞLILIK
Gönderen: bolubeyi14 - 15 Ocak 2007
Bu konuda sana bilgi veremem çünkü yetersiz bilgiye sahibim.Ama vereceğim adresden istediğin bilgilere ulaşabilirsin www.dünyadinleri.com