Gönderen Konu: Doğu Türkistan'da Osmanlı adına hutbe-BELGE  (Okunma sayısı 3850 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı YALNIZKURTKARAGÜLLE

  • GÖKBÖRÜ SİNOP
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1345
  • Mekanı Uçmağda!
Doğu Türkistan'ın önemli kenti Kutlar'dan Osmanlı padişahı adına hutbe okutulup para bastırılmış.


Padişah adına hutbe okunması diğer İslam devletlerinde olduğu gibi Osmanlı Devleti'nde de saltanat alametlerinin başında gelirdi. Hutbede padişahın adının geçmesi, söz konusu yerin padişaha bağlı olduğunu gösterirdi. 19. yüzyılın son çeyreğinde, Osmanlı topraklarına mesafe olarak uzak olmasına rağmen bir çok Müslüman ülke ve topluluk, Osmanlı padişahına, halifeye bağlı olmayı tercih etmiş, bunu padişah adına hutbe okutup para bastırarak temin etmişlerdir.

 Bugün Doğu Türkistan adını verdiğimiz Kaşgar Emirliği de Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'i "halife" olarak tanımış ve adına hutbe okutarak, para bastırmıştı. 1864–1869 yılları arasında Hoten, Urumçi ve Turfan'daki yerel beylikleri ortadan kaldırıp merkezi Kaşgar olan bağımsız bir devlet kurmayı başaran Yakup Bey, kurmuş olduğu bu devletin tanınması için 1870 yılında Osmanlı padişahı ve İslâm halifesi Sultan Abdülaziz'e bir heyet göndermiş, kendisinin ve ülkesinin İslâm halifesine tâbi olduğunu bildirmişti. Bununla beraber Yakup Bey camilerde halife Sultan Abdülaziz adına hutbe okutmuş ve yine Osmanlı padişahı adına para bastırmıştı. Osmanlı Devleti daha sonra Kaşgar Emirliğine top, tüfek ve askeri eğitim için piyâde, süvârî ile topçu muallimleri göndermiştir.


Kaşgar Emirliği, Sultan II. Abdülhamit tahta geçer geçmez bağlılıklarını yeni halifeye tekrardan sunmuştu. Bu belge de 1877 yılında Kaşgar Emirliği tarafından özel elçilikle İstanbul'a gönderilen Yakup Han'ın Bombay'dan hareket etmek üzere olduğu, Kaşgar'da Padişah II. Abdülhamit adına hutbe okutup para bastırıldığı belirtilmektedir.
Atüfetlü efendim hazretleri

Kaşgar emareti tarafından sefaret-i mahsusa ile dersaadet'e i'zam olunan Yakup Han'ın Bombay'dan hareket etmek üzere olduğu ve emaret-i müşarunileyha memalikinde hutbe ve sikkienin nam-ı nami-i cehab-ı Hilafet-penahi ile tezyin ve tenvir olunduğu ifadesine dair Bombay başşehberderliği canibinden vürud eden tahrirat mücerred manzur-ı ali buyurukmak için leffen arz u takdim kılındığı beyanıyla tezkire-i senaveri terkim olundu.

Ma'rüz-ı çaker-i kemineleridir ki

Reside-i dest-i ta'zim olan işbu tezkire-i şamiye-i Sadaret-penahileriyle tahrirat-ı ma'ruza meşmul-i lihaza-i şevket-ifaza-i canab-ı mülukane buyurulmuş ve tahrirat-ı mezkure savb-ı sami-i asafilerine iade kılınmış olmağla ol babda emr u ferman hazret-i veliyyü'l-emrindir.


Sedat Uyar-Dünya Bülteni / Tarih Servisi
http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=123069

EVET KANDAŞLAR KONUYU DERİNLEŞTİRELİM.
10 EYLÜL 2022'DE UÇMAĞA VARDI..!
TANRI DAĞINDA...
ATSIZ ATA OTAĞINDA, ULU ATALAR HUZURUNDA DİZ VURMAKTA!


Dört yanım soru, Tanrı'm
Hepsi en zoru Tanrı'm
Soruların zorundan
Soyumu koru Tanrı'm

Sen Tanrı değil misin, adını yargılatma
Sana Tanrı deyince, dinimi sorgulatma
Ya adam et bunları, ya beraber yaşatma
Kanı bozuk olanlar "Türk'üm" diyemesinler
Ve Türk'ün dik başını yere eğemesinler.

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2182
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
Ynt: Doğu Türkistan'da Osmanlı adına hutbe-BELGE
« Yanıtla #1 : 31 Aralık 2011 »
 Doğu Türkistan'ın büyük kısmını Çinlilerden kurtaran Yakub Atalık Gazi Han, Doğu ve Batı Türklüğü'nün kaderlerinin bir olduğunu, o zamana göre gayet oldukça şuurlu milliyetçi bir yaklaşımda bulunmuştur. Maalesef kendisinin şehadeti ile Doğu Türkistan'daki soydaşlarımız her ne kadar belli aralıklarla istiklallerini kazanmışlarsa da, uzun ömürlü olmamış. Sarı sıçan sürüleri, Güzelim Doğu Türkistanımızı işgal ettiler. Hala da bu Türk Yurdu; Komünist Çin zulmü altındadır. Her yıl Çin Komünist Partisi tarafından Doğu Türkistan'a yüzbinlerce sarı böcek getirilmekte, bunlar aynı kürtler gibi hamamböceği misali her yeri sarmaktadırlar. Soydaşlarımız öz yurtlarında, istilacı alçak Çinliler tarafından parya haline getirilmişlerdir.

 Sadettin Gömeç Hoca'nın Doğu Türkistan'da Yakub Han'ın Osmanlı ile ilişkilerini ayrıntılı olarak bahsettiği bir makalesinin bağlantısını aşağıda veriyorum.

 DOGU TÜRKİSTAN'DA YAKUB HAN DÖNEMİ VE OSMANLI DEVLETİ İLE İLİŞKİLERİ

 http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/19/1153/13570.pdf


 
23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!