24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ (E.Astsb.Ayhan BAYIRLI kaleminden)
Bu gün kendimin de BİR ZAMANLAR tank silah kurulu öğretmeni olmam sebebiyle(şimdinin emeklisi)benim için daha bir önem arz etmektedir.
Aslına bakarsak gerçek öğretmenlerimiz hayatımızın her alanında olan ve bir an olsun sağ oldukları müddetçe yanımızdan ayrılmayan gölge gibi takip eden anne ve babalardır.
Bunun yanında önceliği olan ve hatırlananlarsa ilk ve orta öğretim deki öğretmenlerimizdir.
Onlara birer lakap da takar aklımızda kalmasını sağlardık.
Ama hepsinin bir anısı vardır öğretim hayatımızda.
Arar mıyız veya nereye kadar o biraz şüpheli!
Birde yüksek okul zamanlarımız da esas hayatımızın olağan akışından farklı yerlere bizi getirecek olan öğretim görevlilerimiz dekanlarımız da vardır.
Bu kişilerde işimiz düştüğünde aranan olmaktan öte geçmezler.
(aynı millet mektepleri kanununda Dr Mustafa Albayrak'a işimiz düştüğü gibi)
Biz askerlerin ise hayatlarında daha farklı bir süreçte olan askeri öğretmenler vardır.
Daha ziyade bu süreç şimdilerde Astsb MYO’LARI, Subaylar için askeri lise ve Harp okulu ve genelde hepsi için sınıf okulları olarak tanımlanabilir.
Konumu ismi veya yeri neresi olursa olsun mutlaka bizlere bir şeyler veren ve öğreten öğretmenlerimiz bugün ülkemizin çeşitli noktalarında fedakarca bir şeyler vermenin hazzını yaşıyorlar.
Onların elleri öpülmeyecekte kimin eli öpülecek.
İşte bu duygu ve düşüncelerle bizlerin hayatında hep var olmaya devam eden öğretmenlerimizin 24 Kasım öğretmenler gününü en içten dileklerimle kutlar
saygılar sunarım.
Atatürk'ün 100. Doğum yıldönümü 1981 yılında, 24 Kasımın her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı.
Atatürk, Ulus Okulları dediğimiz Millet Mektepleri'nde yazı tahtasının başına geçerek dersler verdi. Bakanlar kurulu 11.11.1928 günü yaptığı toplantıda Ata'ya Ulus Okullar Başöğretmenliği sanını verdi. 24 Kasım Atatürk'ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür.
Öğrencileri, öğretmenleri, okulu çok seven Atatürk yurt gezilerinde okullara uğrardı. Sınıflara girer, sıralara oturur, ders dinlerdi. Öğrencilere sorular sorardı. Öğretmenlerle konuşur, her yerde öğretmenliğin üstün bir meslek olduğunu anlatırdı.
I. Millet Mektepleri Talimatnamesi
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey’in hazırladığı “Millet Mektepleri Talimatnamesi” (Yönetmeliği) 11 Kasım 1928’de Bakanlar Kurulu’nda onaylandı ve 7284 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 24 Kasım 1928’de Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğe göre daha önce okuma yazma bilsin bilmesin 16-30 yaş arası her Türk vatandaşının kurulacak Millet Mektepleri’nde kurs görmesi zorunlu idi. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk bu okulların Genel Başkanlığını ve “Başöğretmenliği”ni üstlendi (Bu nedenle 1981’de 24 Kasım günü “Öğretmenler Günü” olarak ilan edilmiştir) . Kadın erkek her Türk vatandaşı da bu kurumun üyesi ve yardımcı organı kabul edildi.
52 maddeden oluşan yönetmelikte okulların amacı, öğretim, derslere devam şartları, dershaneler için harcanacak paranın sağlanması, propaganda için basının kullanılması, başarılı olan¬lara verilecek belgeler belirtilmişti
II. Millet Mektepleri Talimatnamesi
Yönetmelik, bir yıllık uygulama süresinden sonra değişikliklere uğradı[2]. 22 Eylül 1929’da yayınlanan yeni yönetmeliğe göre millet mekteplerinde vatandaşlara okuma-yazma öğretmenin yanı sıra hayat ve maişetlerinin (geçimlerinin) ve vatandaşlık sıfatlarının gerektirdiği ana bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır.